Hampton Court Palace

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
Hampton Court Palace med et vejende Union Jack

Hampton Court Palace er et tidligere kongeligt palads sydvest for London, Storbritannien, i bydelen Richmond upon Thames. Paladset ligger 18,9 km sydvest for Charing Cross ved Themsen. Paladset er nu åbent for publikum, og er en stor turistattraktion. Paladsets have Hampton Court Park er stedet for den årlige Hampton Court Palace Blomsterudstilling.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Malteserordenen har haft et landbrug på stedet siden 1236. I 1505 lejede Sir Giles Daubeney grunden, og brugte den til at underholde Henry VII.

Thomas Wolsey, daværende ærkebiskop af York overtog lejen i 1514 og genopbyggede hovedbygningen fra det 14. århundrede gennem de næste syv år (15151521), for at danne kernen for det nuværende palads. De få tilbageværende Tudor sektioner af Hampton Court, som senere blev fornyet og genopbygget af Henry VIII, antyder at Wolsey havde tænkt det som et idealt Renæssance palads i samme stil som de italienske arkitekter som il Filarete og Leonardo da Vinci.

I 1604 mødtes kong James 1. af England med repræsentanter for de engelske puritanere ved et møde kendt som Hampton Court Konferencen. Der blev ikke opnået enighed med puritanerne, men mødet førte til, at James godkendte, hvad der nu er kendt som Kong James versionen af Bibelen.

Fra George IIIs styre i 1760 begyndte monarkerne at foretrække andre London hjem, og Hampton Court stoppede med at være en kongelig residens.

Restaurering af den store hall begyndte i 1796. I 1838 færdiggjorde Dronning Victoria restaureringen, og åbnede slottet for offentligheden. En stor brand i 1986 ledte til et nyt restaureringsprogram, som blev færdigt i 1995.

Labyrinten[redigér | redigér wikikode]

Hampton Court i 1708, set fra luften fra Britannia Illustrata

Hampton Court huser også den verdensberømte Hampton Court Palace labyrint. Den blev plantet på et tidspunkt mellem 1689 og 1695 af George London og Henry Wise for Vilhelm 3. af England. Den dækker ca. 1300 m² og har 800 m stier. Det er muligt at det nuværende design erstattede en tidligere labyrint plantet for Thomas Wolsey. Labyrinten bestod oprindeligt af avnbøg, men er blevet repareret med brug af mange typer hække.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 51°24′11″N 00°20′13″V / 51.40306°N 0.33694°V / 51.40306; -0.33694