Windsor Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Windsor.
Windsor Castle set fra Long Walk.

Windsor Castle er et kongeslot der ligger i Windsor i det engelske county Berkshire. Det er notabelt for dets lange lange historie med England og senere med den den britiske kongefamilie og for sin arkitektur.

Den oprindelige borg blev opført i 1000-tallet efter en normanniske erobring af England af Vilhelm Erobreren. Siden Henrik 1. har det været brugt af den regerende monark, og det er det palads i Europa, der har været beboet i længst tid. Slottets overdådige værelser fra 1800-tallet blev beskrevet af kunsthistorikeren Hugh Roberts som "en fantastisk og uovertruffen række værelser, der er bredt anerkendt som det fineste og mest komplette udtryk for sengeorgisk smag".[1] Inden for slottets mure ligger St George's Chapel, der af John Martin Robinson bliver betragtet som "en af de mest bedste pæstationer inden for engelsk Perpendicular Gothic".[2]

Slottet blev oprindeligt designe til at kunne beskytte den normanniske dominans i udkanten af London, og til at kontrollere en strategisk vigtig del af Themsen. Det blev opført som en motte-and-bailey-fæstning med tre borggårde omkring en central motte. Gradvist blev det erstattet af forsvarsværker i sten, og slottet modstod en langvarig belejring under den første baronkrig i begyndelsen af 1200-tallet. Henrik 3. opførte et kongeligt palads inden for borgens mure i midten af dette århundrede, og Edvard 3. gik endnu længere, idet han genopbyggede paladset for at lave nogle endnu mere overdådige bygning i hvad der blev "det dyreste sekulære byggeprojekt i hele middelalderens England".[3] Kernen i Edvard design varede helt frem til tudortiden, hvor Henrik 8. og Elizabeth 1. brugt slottet mere som kongeligt palads og lokation til diplomatisk underholdning.

Windsor Castle overlevede den tumultariske periode under den engelske borgerkrig, hvor det blev brugt som militært hovedkvarter for parlamentarikerne, og og som fængsel for Charles 1.. Ved Restaurationen i England i 160 genopført Charles 2. en stor del af Winsor Castle med hjælp fra arkitekten Hugh May, og skabte en række ekstravagante barokk interiører, der stadig eksisterer. Efter en periode med forfald i 1700-tallet renoverede og genopførte George 3. og George 4. deres forgænger Charles 2.'s palads fo en enorm sum, og de etablerede det nuværende design med State Apartments, med rokoko-, gotik- og barokmøbler. Dronning Victoria lavede få mindre ændringer på slottet, der blev centrum for royale fester under meget af hendes styre. Windsor Castle blev brugt som tilflugtssted for kongefamilien under Luftwaffes bombekampagner under anden verdenskrig, og det overlevede en omfattende brand i 1992 Det er i dag en populær turistattraktion, bliver brugt til statsbesøg og den siddende dronning Elizabeth 2.s foretrukne weekendhjem.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Hugh Roberts, Options Report for Windsor Castle, cited Nicolson, p. 79.
  2. ^ Robinson, p. 27.
  3. ^ Brindle and Kerr, p. 39.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 51°29′02″N 0°36′17″V / 51.4838°N 0.60483°V / 51.4838; -0.60483

StorbritannienStub
Denne artikel om et britisk bygningsværk og/eller en seværdighed er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Bygning eller seværdighed