Hanus við Høgadalsá

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hanus við Høgadalsá

Personlig information
Født 8. marts 1913 Rediger på Wikidata
Kaldbak, Færøerne Rediger på Wikidata
Død 6. januar 1998 (84 år) Rediger på Wikidata
Thorshavn, Færøerne/Danmark Rediger på Wikidata
Politisk parti Tjóðveldi Rediger på Wikidata
Far Jákup Andrias Vang Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Forretningsperson, politiker Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Hanus við Høgadalsá (8. marts 1913Kaldbak - 6. januar 1998 i Tórshavn) var en færøsk forretningsmand og politiker (T).

Baggrund og karriere[redigér | rediger kildetekst]

Han var søn af Maria (født Bærentsen) og Jákup Andrias Vang, og blev døbt Hanus Vang. Han ønskede først at skifte navn til við Á (ved elven), men dette lod sig ikke gøre, og i 1945 fik han ændret sit efternavn til við Høgadalsá (ved Højdalselv). Hanus við Høgadalsá boede det meste af sit liv i Tórshavn, og giftede sig med Hanna Poulsen fra Kirkja.

Efter at have taget realeksamen, drog han i begyndelsen af 1930'erne til KøgeSjælland for at gå i lære i postvæsenet. Han blev ansat ved posthuset i Tórshavn i 1934, og tig tilbage til København for at videreuddanne sig til postassistent i 1936. Ved besættelsen af Danmark blev han afskåret fra hjemlandet under Anden Verdenskrig, og kom først tilbage i august 1945. Tilbage på Færøerne begyndte han igen at arbejde på posthuset, men søgte videre over i det private erhvervsliv. Han blev først ansat hos Petur Michelsen, dernæst hos Samvirkelaget (Samvinnufelagið), og siden i Færøernes Eksportsamvirke (Føroya Útflutningssamtøka). Derefter fik han eget kontor hos Føroya Banki, hvorfra han drev rederivirksomhed. Han arbejdede i Huslånsstiftelsen (Húsalánsgrunnurin) frem til han på pension. Hanus við Høgadalsá besad desuden en række tillidshverv, deriblandt som bestyrelsesmedlem i Føroya Banki.

Politisk arbejde[redigér | rediger kildetekst]

Han var med til at stifte det socialistiske, løsrivelsesparti Tjóðveldisflokkurin sammen med blandt andet Erlendur Patursson, Sigurð Joensen og Jákup í Jákupsstovu i 1948. I 1950'erne rapporede amerikanske myndigheder løbende den politiske situationen på Færøerne, og en udsending beskrev Erlendur Patursson, Jákup í Jákupsstovu og Hanus við Høgadalsá som den reelle ledelse i Tjóðveldisflokkurin, om ikke partiet alene.[1] Samme kilde beskrev Hanus við Høgadalsá som en sindig, dygtig og moderat politiker som nød tillid fra befolkningen.[1]

Han var kommunalbestyrelsesmedlem i Tórshavn Kommune 19491960 og 19691972, borgmester i 1970 og viceborgmester i 1960 og 1972. Hanus við Høgadalsá var valgt til Lagtinget for Suðurstreymoy 19501974. Han sad desuden i Færøernes skolestyre (Føroya skúlastjórn) i 1950'erne, og var med i Lagtingets revisionsudvalg 19571962.

Ekstern henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b http://www.logting.fo/files/casequest/50/101-03%20Foroyar%20i%20kalda%20krignum.pdf Arkiveret 3. maj 2015 hos Wayback Machine Jákup Thorsteinsson: Føroyar í Kalda krígnum, 1999.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]