Harald Foss

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Harald Foss
Harald Frederik Foss.jpg
Personlig information
Fødselsdato 21. august 1843Rediger på Wikidata
Fødested FredericiaRediger på Wikidata
Dødsdato 15. februar 1922 (78 år)Rediger på Wikidata
Dødssted KøbenhavnRediger på Wikidata
Statsborger DanmarkRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Elev af Vilhelm Kyhn, P.C. SkovgaardRediger på Wikidata
Beskæftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Harald Frederik Foss, født Voss[1] (21. august 1843 i Fredericia15. februar 1922Frederiksberg) var en dansk landskabsmaler. Harald Foss var farbror til Alexander Foss, som var kompagnon i cementkoncernen F.L. Smidth & Co., hvor grundlæggeren F.L. Smidth var bror til maleren Hans Smidth.[2]

Foss var søn af toldassistent Hans Vilhelm Voss og Vilhelmine Sophie født Støckelbach. Efter sin konfirmation var Foss nogen tid discipel på et apotek, opgav imidlertid denne stilling og tog 1861 til København, hvor han blev elev på Kunstakademiet, samtidig med at han uddannede sig til landskabsmaler under Vilhelm Kyhns vejledning, der blev af største betydning for den unge kunstner. Foss udstillede første gang 1865 og har siden været repræsenteret på næsten samtlige udstillinger. Den Sødringske Opmuntringspræmie blev ham tilkendt 1867, og 1879 foretog han som Akademiets stipendiat en større udenlandsrejse til Tyskland, Østrig, Italien og Frankrig. Han blev 1889 medlem af Akademiets plenarforsamling efter at have modtaget årsmedaljen på udstillingerne 1888 og 1889. 1901 blev han titulær professor.

Foss er en værdig elev af sin store lærer Vilhelm Kyhn og har stedse vundet megen anerkendelse for sine arbejder. Motiverne til disse er væsentlig hentede fra Jylland, hvis storladne natur han forstår at gengive med fremragende dygtighed. Blandt disse talrige arbejder må som særlig karakteristiske fremhæves Morgen, fra bakkerne ved Ry i begyndelsen af oktober. (1888), der erhvervedes til Den Kongelige Malerisamling, og Hedebakker ved Ry, bygevejr (1889). Foss ægtede 1874 Anna Elisabeth Holcha Hansen, datter af købmand Christian Hansen i Hobro.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på Biografi(er) af H.R. Baumann i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 5. bind, side 264, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Efter 2. Slesvigske Krig 1864 forandrede han sit efternavn til Foss.
  2. ^ Rettelser Mennesker og Landskab