Hedeby skibsgrav

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Hedeby skibsgrav (også Bådkammergraven i Hedeby) er en vikingetidige gravplads, som blev fundet lidt syd for Hedeby nær Slesvig by i 1908.

Graven består af et underjordisk gravkammer med tre begravelser og rige gravgaver. Selve graven var dækket af en høj, der også indeholdt et begravet langskib. Mens begravelsen kan dateres til cirka 850, blev langskibet sandsynligvis bygget mellem 825 og 850. Skibet fra gravhøjen er desværre meget dårligt bevaret. På baggrund af jernnaglernes spredning er det blevet foreslået, at skibet har haft en længde på 17-20 meter, og en bredde på 2,7-3,5 meter. Skibet minder om det norske Tuneskib på 18-19 meter længde, selvom det næppe har haft dette skibs bredde på omkring 4 meter. Det er hidtil ikke så kendt som andre danske vikingeskibe. Det er usædvanligt at gravkammeret er placeret under, men ikke i skibet.

Gravkammeret er bygget af planker og har en længde på 3,7 meter og en bredde på 2,4 meter. Dets trægulv lå i en dybde af 1,9 meter under terræn. Kammeret er delt i to dele. Genstandene som blev fundet under udgravningen i den vestlige del bestod af en bronezskål, et glasbæger, flere pile, fragmenter af et prydskjold, et prydet sværd, sporer samt flere smykker. I den østlige del blev der fundet en jernbeslået træbøtte, to sværd og hestebidsel. I en lav grube øst for gravkammeret lå skeletterne af tre heste. De menneskelige skeletter i kammeret stammer fra tre mænd fra den første halvdel af 800-tallet. Identiteten til personerne i graven er ikke kendt. Måske var to af dem følgevenner til den tredje. Frankiske genstande i gravkammeret tyder måske på nære forbindelser til Frankerriget. I 826 lod den danske konge Harald Klak sig døbe af den frankiske kejser Ludvig den Fromme, som gav ham og hans følgevenner rige gaver. Det kan være, at nogle af de frankiske genstande i graven stammer fra denne begivendhed.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Jan Bruegel d. Ä. 008.jpgDenne artikel om lokaliteten Hedeby skibsgrav kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.

Koordinater: 54°29′15″N 9°33′47″Ø / 54.4876°N 9.56317°Ø / 54.4876; 9.56317