Heinz-Christian Strache

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Heinz-Christian Strache

2017 ORF-Elefantenrunde (37410230120) (cropped).jpg

Personlig information
Kæle/øgenavn HC StracheRediger på Wikidata
Født 12. juni 1969 (50 år)
WienRediger på Wikidata
Politisk parti Frihedspartiet i ØstrigRediger på Wikidata
Ægtefælle Philippa Strache (fra 2016)Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Deltog i Ibiza-affærenRediger på Wikidata
Arbejdsgiver Iværksætter (1993-2000)Rediger på Wikidata
Arbejdssted WienRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Storofficer af guld for tjenester for republikken Østrig (2017)Rediger på Wikidata
Signatur
Unterschrift von Heinz-Christian Strache (2017).png
Eksterne henvisninger
Heinz-Christian Straches hjemmesideRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Heinz-Christian Strache (født 12. juni 1969 i Wien) er en østrigsk politiker, der siden 2005 har været politisk leder af Freiheitliche Partei Österreichs. Politisk regnes han for at være stærkt højreorienteret og populistisk.

Hans familie måtte forlade Sudetenland efter 2. verdenskrig. Han mistede sin far som treårig og voksede op hos sin mor, i enkle forhold i Wien. Strache, der er uddannet tandtekniker, blev aktiv i kommunalpolitik i Wien i 1991. I 2004 efterfulgte han Hilmar Kabas som leder af FPÖ i Wien. Strache blev længe anset for at være en af partiformand Jörg Haiders disciple, men i 2005 blev de to uenige, og efter en stribe af tilbagegang ved delstatsvalgene, opstod der rygter om at Strache ville stille op som partiformand mod Haiders søster, Ursula Haubner. Udsigten til søsterens nederlag var formentlig medvirkende til, at Haider dannede et nyt parti, Bündnis Zukunft Österreich. Efter splittelsen blev Strache valgt som partiformand 23. april 2005.

Han blev i 2006 valgt til Nationalrådet, og var fra 2005 til 2019 formand for FPÖ. Strache var fra 2017 til 2019 vicekansler i Østrig. Han trak sig som partiformand og vicekansler den 18. maj 2019 efter offentliggørelse af en hemmelig videooptagelse. Optagelsen var en fælde. Videoen afslører den nu tidligere vicekansler i at forhandle med en påstået russisk rig kvinde, der mener at kunne bidrage til en valgsejr ved det dengang forestående valg.

FPÖ's valgresultater har siden splittelsen været blandede. Partiet røg helt ud af landdagen i Steiermark og blev reduceret til 5,7% i Burgenland, men overgik alle forventninger ved valget i Wien i oktober 2005. Ved valget til Østrigs Nationalråd i 2008 fik både FPÖ og BZÖ stor fremgang og udgør nu tilsammen parlamentets næststørste gruppe. Strache ledte som spidskandidat en kampagne, der blev betegnet som xenofobisk. Partiet fik 14,9% af stemmerne. Et slogan fra kampagnen lød: Wien darf nicht Istanbul werden (Wien må ikke blive til Istanbul). Baggrunden er, at Wien har et betydeligt tyrkisk mindretal, og sloganet indeholder samtidig en reference til Slaget om Wien i 1683, hvor Vesten sejrede over islam.

I januar 2007 blev der offentliggjort nogle still-billeder fra en video optaget i de sene 1980'ere, hvor en uniformeret Strache angiveligt deltog i paramilitære øvelser. Det blev hævdet, at de øvrige deltagere var nynazister. Selv har Strache afvist beskyldningerne og forklaret, at han blot deltog i en paintball-turnering som 18-årig. Kansler Alfred Gusenbauer reagerede ved at omtale hændelsen som "ungdomsdumhed"[1]. Senere på måneden blev der offentliggjort flere billeder fra videoen, hvor Strache heiler. Strache hævede, at han blot bestilte øl. Billederne førte til, at det østrigske jødiske samfund kritiserede regeringen for ikke at tage afstand fra hændelsen.

Ibiza-affæren[redigér | redigér wikikode]

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Ibiza-affæren.

Strache trak sig i maj 2019 fra hververne som vicekansler og partileder, efter offentliggørelsen af en hemmelig optaget video på Ibiza fra 2017. I optagelsen tilbød han statslige kontakter til en udenlandsk kvinde som opgav at være en velstående, mulig sponsor til partiet. Hun oplyste at være niece til en russisk oligark, men det hele var en falsk forestilling.

Samtalen mellem Strache og kvinden drejede sig blandt andet om skjulte valgkampdonationer til FPÖ, overtagelse af avisen Kronen Zeitung, og mulighederne for at ændre redaktionen til fordel for FPÖ. De talte om en mulig ændring af det østrigske mediesystem og mulighederne for at få partidonationer uden at involvere Østrigs rigsrevision. Alt dette skulle ske mod mulige genydelser fra FPÖ i form af statslige opgaver, hvis partiet vandt valget i 2017. Optagelsen var en fælde, lavet af (i maj 2019) ukendte personer. Sagen blev offentliggjort af Der Spiegel og Süddeutsche Zeitung den 17. maj 2019.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]