Holger Boland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Holger Boland
Født 14. januar 1905Rediger på Wikidata
Død 11. november 1989 (84 år)Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse OperasangerRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Niels-prisen (1983)Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Holger Boland (født 14. januar 1905 i København, død 11. november 1989Frederiksberg) var en dansk operasanger (bas), oversætter, instruktør, pædagog og inspirator, der gennem flere generationer var et kraftcentrum indenfor dansk opera.

Han debuterede som sangerDet Kongelige Teater i 1936 som Doktor Bartolo i Figaros Bryllup og nåede i sin lange karriere at optræde i mere end 125 operaer. Som buffosanger var han suveræn, og på samme måde sprudlede hans operaoversættelser af underfundighed, ordglæde og opfindsomhed. Han var medstifter af Den Jyske Opera i 1947 og dens kunstneriske leder fra samme år. I mange år var han drivkraften bag Sommeroperaen i Den Gamle By i Århus, hvor han både medvirkede og iscenesatte mange af forestillingerne. Han virkede desuden som gæsteinstruktør i Norden og USA og havde fast tilknytning til Dorttningsholmsteatern ved Stockholm fra 1957.

Han har medvirket i en række danske film. Ikke mindst huskes han af mange som vagabonden Tusindfryd i Erik Ballings film Midt om Natten fra 1984.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Danmark Stub
Denne biografi om en dansker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi