Holger Louis Nielsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Holger Louis Nielsen
Født 18. december 1866 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Død 26. januar 1955 (88 år) Rediger på Wikidata
Hellerup, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Atletikudøver, fægter, sportsskytte Rediger på Wikidata
Deltog i Skydning under sommer-OL 1896 - pistol 25 m,
Skydning under sommer-OL 1896 - revolver 30 m,
Fægtning under sommer-OL 1896 - sabel for mænd Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Medaljeoversigt
Deltager for Danmark
Olympiske Lege
Fægtning
Bronze 1896 i Athen Sabel
Skydning
Sølv 1896 i Athen 30 meter fripistol
Bronze 1896 i Athen 25 meter hurtigpistol

Holger Louis Nielsen (18. december 1866, København26 januar 1955, Hellerup) var en dansk fægter, skytte og atlet. Holger Nielsen var endvidere udvikler af håndboldspillet og opfandt og udbredte en metode til genoplivning af druknede m.v., kaldet Holger Nielsen-metoden.

Ungdom, militærkarriere og civilkarriere[redigér | rediger kildetekst]

Nielsen ønskede at blive læge, men forældrenes midler var for små for at betale universitetsstudier. Han blev optaget på Hærens elevskole i 1881. Efter elevtiden blev han 1884 overflyttet til artilleriet og blev udnævnt til sergent. Han blev optaget på Hærens Gymnastikskole, hvor man bl.a. dyrkede sabelfægtning, volteringsøvelser og bajonetfægtning. 1887 aflagde han kompagnilærerprøve for at undervise i gymnastik og våbenøvelser. Han blev herefter optaget på Hærens Elevskoles gymnastiklæreruddannelse. Kort efter uddannelsen blev han ansat på Sorø Akademi som gymnastiklærerassistent. Efter to år på skole vendte han tilbage til militærets officersuddannelse og 1891 blev han udnævnt til løjtnant. Han blev efter udnævnelsen gift med Julie Klæbel.

Nielsen var lærerOrdrup Latin- og Realskole fra 1891 til 1914 og blev senere forstander for Danmarks Højskole for Legemsøvelser. Forstander på Statens Gymnastikinstitut 1927-1930. Efter 1. verdenskrig kom Nielsen 1919 til Gentofte Kommune som idrætsinspektør, en stilling han beholdt i 25 år. Han var formand for Københavns Fodsports-Forening 1897-1898. Han var med til at stifte Danmarks Gymnastik Forbund 1899 og Dansk Svømme og Livrednings Forbund 1907 var DS&LFs formand 1910-1920.

Deltager ved OL i 1896[redigér | rediger kildetekst]

Nielsen var en af tre danske deltagere i de første olympiske lege i Athen i 1896. Nielsens vigtigste idrætsgren var fægtning, hvor han konkurrerede i sabel, i hvilken disciplin han vandt en bronzemedalje ved OL. Der besejrede han østrigeren Adolf Schmal og grækeren Georgios Latridis, men tabte til grækerne Telemachos Karakalos og Ioannis Georgiadis.

Nielsen deltog i flere af de olympiske skydediscipliner. Han blev nummer fem i militær pistol 25 meter og vandt en bronzemedalje i rapid fire pistol. Hans bedste resultat ved OL blev overraskende en sølvmedalje i fri pistol; hans score på 285 point var langt efter amerikaneren Sumner Paines 442 point, men tilstrækkeligt til at slå de tre andre skytter i konkurrencen. Hans score for hver af de fem serier a 6 skud var 12, 85, 62, 24 og 100.

Nielsen deltog også i diskoskast. Han var ikke blandt de fire første, resultatet er uklart, han sluttede på en plads mellem fem og ni.

De tre deltagere måtte selv samle penge ind til rejsen.

Ved de Olympiske Mellemlege i 1906 i Athen var damegymnastik på programmet. Nielsen modtog en guldmedalje som leder af det danske gymnastikhold.

Udvikling af håndbold[redigér | rediger kildetekst]

Nielsen begyndte i 1898 at eksperimentere med et boldspil med hænderne, da skolegården på Ordrup Latin- og Realskole , hvor han da var lærer, ikke var stor nok til fodboldspil, og da den lokale skoleleder gav ordre om, at eleverne ikke måtte sparke til bolden, når han var til stede, udviklede Nielsen i stedet håndboldspillet. Han var med til at udvikle et tidligt sæt af regler for håndbold, som han offentliggjorde 1906 i bogen "Vejledning i håndbold". På Borger- og Kommuneskolen i Nyborg havde den unge løjtnant og lærer Rasmus Nicolaj Ernst fra 1897 spillet "håndbold" med en gruppe elever, men de to pionerer kendte efter al sandsynlighed intet til hinanden ved den tid. En af de første håndboldkampe blev spillet i 1907 i Helsingør. Det var en kamp mellem Holger Nielsens elever fra Ordrup Latin- og Realskole og et hold fra Helsingørs Højere Almene Skole hvor Ernst blev lærer i 1905. Ordrup vandt kampen 21-0.

Holger Nielsen-metoden[redigér | rediger kildetekst]

Illustration af Holger Nielsen-metoden.

Nielsen opfandt og udbredte Holger Nielsen-metoden til genoplivning af druknede i 1932. Denne metode blev senere afløst af mund til mund metoden.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Artiklen om Holger Louis Nielsen kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.