Homovielse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
     Ingen information Homoseksualitet er lovligt      Kønsneutralt ægteskab      Andre typer partnerskab (eller papirløst samliv)      Udenlandske ægteskaber anerkendes      Ingen anerkendelse af homoseksuelle par Homoseksualitet er ulovligt      Lille straf      Stor straf      Fængsel på livstid      Dødsstraf

Homovielser er ægteskaber mellem personer af samme køn.

Homovielser kan ses overfor den ægteskabslignende institution "registreret partnerskab".

Danmark[redigér | redigér wikikode]

I maj 2011 tog Per Stig Møller som kirkeminister sagen om homovielser op,[1] og lidt over et år senere den 7. juni 2012 vedtog Folketinget en ny ægteskabslov for Danmark med 85 for og 24 imod,[2][3] idet RV, S, SF, EL og LA stemte for og DF imod, medens V og K var splittede i spørgsmålet. Danmark blev dermed det 12. land i verden som tillader homoseksuelle at gifte sig på lige fod med andre, dog har præster fortsat lov til at afvise par af samme køn som ønsker at blive gift. Loven afløser dermed den tidligere lov om registrerede partnerskaber. Alle der er registreret bliver fremover betragtet som gift. Det første homoseksuelle par der blev gift i Den Danske Folkekirke var Stig Elling og Steen Andersen. Brylluppet fandt sted fredag den 15. juni 2012 i Frederiksberg Kirke.  

I Grønland blev en tilsvarende ordning med ægteskab mellem to af samme køn vedtaget af Inatsisartut i 2015, og på Færøerne vedtog Lagtinget d. 29. april 2016 at indføre borgerlig vielse af samkønnede par. Til forskel fra i Grønland og Danmark giver den færøske ordning dog ikke mulighed for kirkelig vielse.

Frankrig[redigér | redigér wikikode]

Det franske parlament vedtog den 23. april 2013 en lov, der tillader ægteskab mellem to personer af samme køn. Loven blev vedtaget med et snævert flertal med 331 stemmer for og 225 imod[4], efter at senatet havde vedtaget loven den 12. april[5].

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]