Jakkesæt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Officielt portræt af præsident Reagan og vicepræsident Bush, 1981. Begge ses i jakkesæt.

Et jakkesæt, også kaldet en habit, er en jakke og et par benklæder, der er syet af samme stof. Dertil bærer man undertiden en vest, som også er syet af samme stof som jakke og benklæder.[1][2] Et jakkesæt består altså i praksis af to eller tre dele:

Et jakkesæt bæres sammen med en skjorte og eventuelt et slips. Jakkesættet, som vi kender det i dag, opstod i midten af 1800-tallet i England, men kan føres tilbage til 1600-tallet.

Jakkesættets historie[redigér | redigér wikikode]

Jakkesættet eller habitten er en herrebeklædning, som har sin oprindelse i England. Man kan populært fastsætte jakkesættets opståen til den 7. oktober 1666, da Charles II af England indførte ved lov, at adelen og det højere borgerskab skulle bære en enkel sort vest i det offentlige rum. På Charles IIs tid dominerede en dekorativ fransk tøjmode blandt de øverste lag i Europa.

Den engelske embedsmand Samuel Pepys har gjort noter i sine berømte dagbøger om lovindgrebet i 1666.

I midten af 1800-tallet opstod jakkesættet, som vi kender det i dag, hvor jakke, vest og bukser syes af samme stof, og hvor jakken netop dækker bagen. Indtil da havde dagjakken som regel været en enkeltradet eller dobbeltradet frakke, eller en enkeltradet jaket med afskårne skøder foran.

Jakkesættet, som englænderne ved dets fødsel kaldte "lounge suit" og amerikanerne "sack suit", begyndte som en uformel klædedragt til ophold på landet og ved vandet, men jakkesættet blev efterhånden accepteret i byen. Efter 1. Verdenskrig havde jakkesættet stort set udkonkurreret frakken ("diplomaten") og jaketten som mandens hverdagsdragt.

Skræddersyede jakkesæt[redigér | redigér wikikode]

I 1800-tallet var et jakkesæt som regel syet af en skrædder. Efterhånden som teknologien blev forfinet begyndte konfektionsindustrien at tage over, og i dag er det traditionelle herreskrædderi næsten forsvundet i Danmark. Der er ingen officielle definitioner af et skræddersyet jakkesæt, men det er alment anerkendt inden for herreskrædderier at kunden har mulighed for fuldstændigt at tilpasse jakkesættet hans eller hendes ønsker. Det er normalt at kunden vælger om det skal være enkeltradet eller dobbeltradet, revers, eventuelle slidser og antal knapper. Derudover er det også muligt mange stedet at få et navn broderet ind i jakkesættets indre lomme. Det vigtigste kendetegn for et skræddersyet jakkesæt er at det er syet efter kundens mål. Om det er en skrædder eller kunden selv, der måler sig er for så vidt ligegyldigt. Det er normalt at sy et skræddersyet jakkesæt på mindst 10 af kundens kropsmål. Heraf er de vigtigste skulderbredde, brystbredde, hoftebredde, bagdel, ærmelængde og jakkelængde.

Det traditionelle jakkesæt[redigér | redigér wikikode]

Jakkesættet med tilhørende slips, skjorte, strømper og sko er et univers af uskrevne regler, hvis beherskelse har stor betydning for, om man forstår at klæde sig elegant i klassisk forstand.

Mand i nålestribet jakkesæt.

Farve[redigér | redigér wikikode]

Jakkesættets traditionelle farver, som altid kan benyttes, er mørkeblå eller grå. Sort er reserveret til smoking og kjolesæt. Som udgangspunkt bør habitten være ensfarvet, men striber (nålestribet, kridtstribet mv.) og tern går bestemt an i dæmpet form. Den enkeltradede habit et afskåret revers, mens den dobbeltradede habit har et spidst revers.

Knapper[redigér | redigér wikikode]

Jakkesæt findes i flere varianter. Dobbeltradede og enkeltradede – med 2, 3 eller flere knapper per rad. Hvilke typer der benyttes afhænger af den aktuelle mode. Dobbeltradede jakkesæt skal være spændt hele tiden, da det generelt kun en eller få af knapperne der kan spændes – resten vil være pynteknapper. Enkeltradede jakkesæt skal være spændt når man står, men åbnes op inden man sætter sig. En historisk baseret tradition er at den nederste knap i et enkeltradet jakkesæt aldrig knappes.[3]

Slips[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Slips

Slipset bindes typisk i en Windsor, Halv-Windsor, Pratt-knude eller Four-in-hand. Sidstnævnte er den originale slipseknude fra 1800-tallet. Når slipset er bundet og strammet til, bør spidsen af slipset kun netop nå bæltespændet eller netop dække det.

Hvilket slips der benyttes i forbindelse med jakkesæt, afhænger af moden og personlig smag. Der er dog nogle generelle retningslinier, man kan følge. Slips bør generelt være mørkere end skjorte. Har et slips et mønster, bør det adskille sig i type eller størrelse fra jakkens og skjortens mønstre.

Skjorte[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Skjorte

Skjorterne der benyttes til jakkesæt bør være traditionelle skjorter med knapper hele vejen op, lange ærmer og en krave med en eller to knapper. Skjorterne bør udelukkende være lavet af bomuld. Almindelige skjorter vil have knapper i ærmerne, som skal spændes til, mens finere skjorter som traditionelt benytte til kjolesæt benyttes med manchetknapper. Skjorten stryges inden brug og stoppes ned i bukserne.

Ligesom med slips er der meget få regler for, hvilken farve skjorte man bør bære, og det afhænger mest af brugerens smag. De klassiske farver er lyse farver med hvid og lyseblå som de mest fremherskende. Den mest formelle farve er hvid.

Strømper[redigér | redigér wikikode]

Strømperne skal generelt set altid matche jakkesættets farve, således at de ligesom "forlænger" jakkesættet, f.eks. hvis bukserne stumper en anelse, når man sidder ned.[Kilde mangler]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Grunwald, Torsten (2014). Den Velkædte Mand. Forlaget Vandkunsten. s. 18. ISBN 978-87-76-95362-1. 
  2. Roetzel, Bernhard (1999). En Rigtig Gentleman. 1. Könemann. pp. 90-91. ISBN 3-8290-2027-9. 
  3. Grunwald, Torsten (2014). Den Velkædte Mand. Forlaget Vandkunsten. s. 26. ISBN 978-87-76-95362-1. 

Eksterne henvisninger/kilder[redigér | redigér wikikode]