Havnegade (København)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men dens kilder er uklare, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
Havnegade set fra havnen i 2010.
Havnegade, maleri omkring 1890-1900

Havnegade er en gade i København, der løber langs havnebassinet i Københavns Havn fra Nyhavn ned til Nationalbankens bygning, hvorfra Havnegade løber mod Holmens Kanal.

Gadens mest kendte ejendom er formentlig Gammelholm Toldkammer, den gamle færgeterminal og indfortoldningsbygning, der i dag er bedre kendt under navnet Custom House.

Bortset fra Gammelholm Toldkammer er der ikke bebyggelse på den del af gaden, der ligger ud mod havnebassinet. Bebeyggelsen på den anden side af Havnegade består af ældre etageejendomme med blandet bolig og erhverv, herunder et kontorhotel. Hotel Strand er beliggende i gaden, der ligeledes huser en række restauranter.

Der afgår i dag færge til Hven fra Havnegade og ud for Havnegade 31 ligger SAGA Queen, et Restaurant Cruise skib.

I 1996 fandt man et skibsvrag i Havnegade under udgravningerne til Københavns Metro. Vraget er blevet dateret til omkring 1580 og har fået navnet Havnegadevraget.

Københavns Internationale Sandskulptur Festival 2013 blev afholdt i Havnegade.[1]

Ejendomme i gaden[redigér | redigér wikikode]

Nationalbankens bygning i Havnegade set fra havnebassinet. Den røde bygning t.h. benyttes af Vejdirektoratet. Imellem de to bygninger løber Niels Juels Gade.

I gaden er beliggende Gammelholm Toldkammer på Havnegade 44. Gammelholm Toldkammer er tidligere terminal og toldsted fra tiden, hvor der var færgeforbindelse til Sverige. Efter Flyvebådene ophørte i 2002 blev ejendommen ombygget og givet nyt navn "Custom House" og omdannet til 3 restauranter. Ejendommen, der også kaldes "penalhuset" er tegnet af arkitekt Kristoffer Varming og opført i markant funkisstil i 1937.

Hjørneejendommen ved Nyhavn (Havnegade 55 / Nyhavn 44) er Navigatørernes Hus opført i 1874 af tømrermester (Harald?) Olsen, der opførte en række af gadens ejendomme. Ejendommens kuppel er udformet som en dykkerklokke og ejendommens facade er ornamenteret af bl.a. karyatider. Georg Brandes boede i ejendommen i tiden fra 1892 til 1904.

I den sydlige/vestlige del af Havnegade i nr. 5 ligger Nationalbanken. Den markante bygning er tegnet af arkitekt Arne Jacobsen og anses som et af Jacobsens hovedværker. Byggeriet opført i etaper med start i 1965. Jacobsen døde i 1971, og arbejdet blev herefter videreført af arkitektfirmaet Dissing+Weitling. Den endelige bygning stod færdig i 1978. Bygningen blev i 2009 fredet.

Trafikalt[redigér | redigér wikikode]

Facader i Havnegade

Langs havnekajen er af Københavns kommune anlagt en havnepromenade med et bredt areal for gående samt cykelsti.

Gaden er ensrettet i det meste af gadens forløb. Fra Nyhavn mod Cordt Adlers Gade er Havnegade ensrettet i sydgående retning og mellem Peder Skrams Gade og Cordt Adlers Gade er Havnegade ensrettet i nordgående retning. Mellem Peder Skrams Gade og Børsbroen er Havnegade ensrettet i sydlig/vestlig retning. Kun på stykke mellem Børsbroen og Holmens Kanal er biltrafik mulig i begge retninger.

Broer under opførelse[redigér | redigér wikikode]

Pt. (2014) er en række broer over havnebassinet fra Havnegade under opførelse. Broerne Inderhavnsbroen, Trangravsbroen og Proviantbroen vil fra Havnegade give nemmere adgang for gående og cyklister til den anden side af havnebassinet og derved bl.a. bedre adgang til Operaen på Holmen. Broerne skulle opføres af entreprenørselskabet E. Pihl & Søn, men grundet dette firmas konkurs, er afleveringen blevet forsinket.

Flyvebådene[redigér | redigér wikikode]

I perioden fra 1965 til 2002 afgik Flyvebådene til Malmø fra Havnegade.

Dér hvor katamaranfærgerne i sin tid lå, lå på et tidspunkt fyrinspektionsskibet H. V. Ravn. Skibet blev flyttet, da Inderhavnsbroen skulle opføres.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°40′38.43″N 12°35′26.43″Ø / 55.6773417°N 12.5906750°Ø / 55.6773417; 12.5906750