Hyltebjerg Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hyltebjerg Kirke
Hyltebjerg Kirke Copenhagen.jpg
Hyltebjerg Kirke
Generelt
Land Danmark Danmark
Sted Vanløse
Opført 1945 - 1960
Indviet 13. maj 1960
Geografi
Adresse Ålekistevej 89, 2720 Vanløse
Sogn Hyltebjerg Sogn
Pastorat Hyltebjerg Pastorat
Provsti Valby-Vanløse Provsti
Stift Københavns Stift
Trosretning Lutheranisme
Kommune Københavns Kommune
Arkitektur
Arkitekt Christian, Erik og Aage Holst
Materiale Mursten
Kirkerummet
Pladser 260
Eksterne henvisninger
www.hyltebjergkirke.dk
Commons-logo.svg   Hyltebjerg Kirke på Commons
Oversigtskort

Hyltebjerg Kirke ligger på Ålekistevej i Vanløse og er sognekirke for Hyltebjerg Sogn.

Sognet og kirken blev dannet på baggrund af lokalbefolkningens initiativer gennem to komitéer (1935-45). Det nyoprettede sogns befolkning bidrog således aktivt ved at gennemføre flere indsamlinger blandt sognets 8.500 husstande, der dermed skulle finansiere arbejdet.

Efter en langvarig proces blev kirken indviet i 1960.

I marts 2022 opstod der brand i kirken med omfattende skader til følge. Genopførelse af kirken er besluttet og gennemføres i de kommende år. Indtil da foregår Hyltebjerg Kirkes aktiviteter på andre adresser. Gudstjenester, kirkelige handlinger og koncerter foregår i nabokirker, kontorer, kor og undervisning i lejede lokaler på Skjulhøj Allé 23C (baghuset), Tirsdagskreds og litteraturkreds på Hyltebjerggård, Linde Allé 33.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Hyltebjerg Kirke brændt marts 2022

I mellemkrigstiden var der i området en markant befolkningstilvækst – specielt i den sydvestlige del af Vanløse Sogn, som var vidtstrakt. Således var sognet efterhånden blevet for stort og Vanløse Kirke (opført 1909) for lille. Grundstenen til den nye kirke blev lagt i november 1944. På grundstensdokumentet står bl.a. Christian 10.'s ord ..medens utalte Bygninger Verden over lægges i Ruiner paabegyndes… Rejsningen af denne Kirke…

Byggeriets første etape foregik hen over vinteren 1944-45. Men som følge af efterkrigstidens mangel på bl.a. byggematerialer trak byggeperioden ud. Indvielsen af den nordre polygon, kaldet Kirkesalen, foregik allerede den 24. juni 1945, mens den endelige indvielse af kirken foregik den 13. maj 1960. Den fik navnet Hyltebjerg efter den langstrakte skråning, bygningen er opført på.

Den sydlige polygon blev bestemt til at være børnehave i det nye sogn, som også rummede mange børnefamilier. På denne måde bidrog Københavns Kommune til økonomien, ligesom Civilforsvaret medfinansierede anlæggelsen af kirkens rummelige krypt, mod at den blev indrettet som et offentligt beskyttelserum.

Den 21. marts 2022, opstod der brand i kirken med omfattende skader til følge.[1]

Arkitektur[redigér | rediger kildetekst]

Den lokale tegnestue med Christian Holst og hans sønner Erik og Aage Holst projekterede kirken. I en større offentlighed blev Hyltebjerg Kirke kendt som én af de første kirker, der ikke ligner en kirke. Den har et modernistisk udtryk med geometriske former (polygoner) som det gennemgående træk. Den sekskantede grundform går igen i bl.a. døbefontens franske marmor og i indsamlingsblokken af moseeg.

Alterskrankens og prædikestolens er ligeledes udført i moseeg, mens alterbordet tilsvarende er af fransk marmor. Kirken skal på denne måde forene det monumentale med noget hjemmevant dansk. Altervæggen har et freskomaleri af Elvin Erud, forestillende Kristi Himmelfart.

Det skrånende tag kan ses som kirkens tårn. Både røde og gule mursten er anvendt i bygningen. På ydersiden er facaderne opbygget med røde sten, mens der på indersiden er valgt gule sten, der giver et lysere udtryk.

Aktiviteter[redigér | rediger kildetekst]

Foruden gudstjenester og andre tilsvarende kirkelige handlinger afholdes en række aktiviteter for lokalområdet og menigheden. Det drejer sig bl.a. om kulturelle arrangementer som foredrag og læsekreds, men der indbydes også til café med kaffe og kage.

Der er tilknyttet to kor til kirken: Et seniorkor, der synger lovsang, samt 'Hyltekoret', der har et bredere repertoire.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]