Imitatio dei

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Imitatio dei (latin, imitere gud) er et religiøst koncept, hvor det er et udtryk for stærk tro hvis et menneskes gerninger eller levned minder om gudens. Dette fænomen findes hos flere religioner.

Imitatio dei i Jødedom[redigér | redigér wikikode]

I jødedommen regnes imitatio dei normalt som et mitzvah (guddommeligt påbud), og er relaterert til konceptet Imago Dei – at være skabt i Guds billede. Denne antromorfisme tolkes ofte på denne måde: At gud er som et menneske betyder at mennesker bør stræbe efter at ligne gud. I 3. Mosebog beskrives idealet på følgende vis:

" Tal til hele israelitternes menighed og sig til dem: I skal være hellige, for jeg, Herren jeres Gud, er hellig '"(Tredje Mosebog 19:2):[1]
"ויקרא י"ט, 2: "דבר אל כל עדת בני-ישראל ואמרת אלהם קדשים תהיו כי קדוש אני ה' אלהיכם."

Senere udviklede påbuddet sig til at blive en basal del af den rabbinske jødedom, og det blev nu forventet at jøder gjorde gode gerninger i lighed med dem der blev tillagt gud; det kunne fx dreje sig om at begrave de døde, som gud begravede Moses, eller tage på sygebesøg, ligesom gud besøgte Abraham.

Imitatio dei i kristendommen[redigér | redigér wikikode]

Inden for de kristne traditioner kendes fænomenet som imitatio Christi. I evangelierne i Nye testamente opfordrer Jesus i flere tilfælde disciplene til at efterligne gud, fx i Mattæus 5:48 Så vær da fuldkomne, som jeres himmelske fader er fuldkommen! Og Lukas 6:36 Vær barmhjertige, som jeres fader er barmhjertig. Denne opfordring bliver senere gentaget Paulus, denne gang som en formaning til medlemmerne af en tidlig kristen menighed; Efeserbrevet 5:1 I skal ligne Gud som hans kære børn. I et andet brev giver han også de kristne besked på at følge Jesu eksempel: 1. Korintherbrev 11:1 Efterlign mig, ligesom jeg efterligner Kristus! Denne tidlige kristne tradition afspejler med stor sandsynlighed den udvikling der fandt sted i den samtidige jødedom.

I moderne tid er imitatio dei/Christi et fuldt integreret element i gudsdyrkelsen inden for katolicismen, mens konceptet er langt mindre udbredt inden for de protestantiske kirker. Imitatio Christi er stadig udbredt i den anglikanske tradition, mens den ikke har høj status i den lutheranske, her er idealet åndelig conformitas (efterfølgelse) frem for ren imitation. Argumentet for dette standpunkt er at Jesus var enestående og derfor ikke kan efterlignes og heller ikke behøver at blive det.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Citater fra Bibelselskabets danske bibeloversættelse fra 1992 http://www.bibelselskabet.dk/danbib/web/bibelen.htm


Religion Stub
Denne religionsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.