Isaak Brodskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Isaak Brodskij

Isaak Brodsky.jpg

Personlig information
Født 25. december 1883 Rediger på Wikidata
Sofijivka[1], Ukraine Rediger på Wikidata
Død 14. august 1939 (55 år) Rediger på Wikidata
Sankt Petersborg, Rusland Rediger på Wikidata
Gravsted Literatorskije mostki Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Odessa kunstakademi,
Højere Kunstskole Rediger på Wikidata
Elev af Luigi Iorini Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, grafiker, fotograf, billedkunstner, kunstner Rediger på Wikidata
Fagområde Malerkunst Rediger på Wikidata
Elever Viktor Orechnikov Rediger på Wikidata
Genre Portræt Rediger på Wikidata
Bevægelse Socialistisk realisme Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Hædret kunstner i RSFSR,
Leninordenen Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Isaak Izrailevitj Brodskij (russisk: Исаа́к Изра́илевич Бро́дский, tr. Isaak Israilevitj Brodskij; født 6. januar 1884 i Sofijevka i nærheden af Berdjansk i det nuværende Ukraine, død 14. august 1939 i Leningrad) var en russisk kunstner, der er kendt som en af Sovjetunionens førende malere. Han lavede adskillige portrætter af Lenin og Stalin, samt malerier fra Sovjetunionens revolutionære historie.

Isaak Brodskij blev født i en jødisk købmandsfamilie i under-distriktet Taurida i Russiske Kejserrige. I 1900 tog han til kunstskole i Odessa. I 1902 flyttede han til Sankt Petersborg, hvor han studerede på det russiske kunstakademi indtil 1908. En af hans lærere var den berømte kunstner Ilja Repin. Brodskijs tidlige malerier - portrætter, landskaber og genremaleri - er gjort i en realistisk tradition, men med impressionistiske tilsnit.

Brodskij deltog i gruppeudstillinger. I årene 1916 1917 og 1922, deltog han blandt andet sammen med kunstnergruppen vandremalernes (Peredvizhniki) vandrerudstillinger. Han udstillede i udlandet; i 1913 modtog han en guldmedalje på den internationale kunstudstilling i München.[2]

Efter revolutionen i 1917 blev han involveret i aktiviteter for den nye sovjetiske stat. Han deltog i diskussioner om kunst og kunstnerens rolle i et socialistisk samfund og var medlem af flere kunstnergrupper. I 1921 havde han sin første soloudstilling, og i 1924 sluttede han sig de revolutionære russiske kunstneres foreninger, AKhRR). Brodskijs kunst havde nu ændret til en realistisk stil i vandrernes ånd, men med revolutionerende indhold. Maleriet Lenin på Putilov fabrikken i 1917, da han gjorde på dette tidspunkt modtog Grand Prix medalje ved Verdensudstillingen i Paris 1937.

Vladimir Lenin ved Putilovfabrikkens arbejderes strejke i maj 1917

I 1930'erne var Brodskij lærer på Kunstakademiet og fra 1934 dets rektor. Han fik tildelt en stor lejlighed i centrum af Leningrad, som nu er et museum.

Isaak Brodskij var en af de mest fremtrædende repræsentanter for socialistisk realisme i Sovjetunionen. Han lavede malerier fra landets revolutionære historie og portrætter af ledere af det kommunistiske parti og hæren. Måske er hans mest kendte og elsket værk Lenin i Smolnyj Institute i 1917 malet 1930.

Brodskij modtog Leninordenen, Sovjetunionens højeste ære, i 1934[3] og blev udnævnt i 1938 til Folkets kunstner.

Isaak Brodskij døde i Leningrad i 1939 og ligger begravet i Volkovokirkegård i Sankt Petersborg.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger og kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på bokmål og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ "Isaac Brodsky - Socialist Realist - Soviet - Modern - 20th Century - Russian Artists - Biographies - RusArtNet.com". Arkiveret fra originalen 24. september 2015. Hentet 12. december 2014.
  3. ^ "MJCC.ru Бродский Исаак". Arkiveret fra originalen 4. maj 2007. Hentet 12. december 2014.