Isolering

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Mineraluld til isolering.

Isolering er både betegnelsen for at reducere flow af f.eks. varme eller elektricitet og for det isolerende materiale. God isolering nedsætter evnen til at lede varme eller elektricitet. Isolering forekommer eksempelvis, hvor det er ønskeligt, at to tilgrænsende rum eller materialer skal opretholde forskellig temperatur. Når man udendørs om vinteren tager mere tøj på, isolerer tøjet mod den lavere lufttemperatur, således at man lettere kan opretholde kroppens normaltemperatur på 37 grader.

Graden af isolering afhænger af, hvilket materiale, der anvendes (varmeledningsevnen), af materialetykkelsen og af temperaturforskellen på hver side af isoleringen. Stillestående vand og luft isolerer godt, og dette udnyttes f.eks. i våddragter, hvor der i dragten er et tyndt lag stillestående vand, og i termoruder, hvor der er stillestående luft mellem to (eller flere) lag glas.

Isolering til huse skal sædvanligvis ikke blot opfylde et krav om lav varmeledning, men også krav om modstanddygtighed over for brand, fugt og insekter og bør helst ikke indeholde giftige stoffer såsom rottegift eller bromerede flammehæmmere. Ydermere skal det være nemt at installere og have lang holdbarhed. Til isolering i huse anvendes ofte mineraluld som opfylder kravene godt, men som fylder meget. Andre tyndere former for isolering er vakuumisoleringsplader og refleksiv isolering.[1] Refleksiv isolering fungerer dog mest som isolering i forbindelse med varmestråling.[2] Papirisolering er desuden også et isoleringsmateriale man ser anvendt i nyere isolationer, især i forbindelse med hulmursisolationer, hvor det blæses ind mellem yder- og indermuren og lægger sig som et isolerende materiale og loftisolering. For at nedsætte papirets brændbarhed, tilsættes forskellige kemiske midler, heriblandt borax, borsyre og aluminiumhydroxid, og for at der ikke skal opstå grobund for mikroorganismer og svampe.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]


FysikStub
Denne artikel om fysik er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.