Polystyren (ekspanderet)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Polystyren. (Se også artikler, som begynder med Polystyren)
Merge-arrow.svgSammenskrivningsforslag
Artiklen Polystyren (ekspanderet) er foreslået føjet ind i Flamingo (materiale). (Siden april 2017)  Diskutér forslaget (Bemærk!Regler for oprettelse)

Ekspanderet polystyren, EPS, er en opskummet polymer fremstillet af styren. Polystyrenet har høj varmeisoleringsevne og meget lav massefylde. Den er let opløseligt med benzin og acetone og brandfarlig.

Formstøbt polystyren kaldes ofte flamingo, da det var navnet på det firma, der for mange år siden gjorde polystyrenet landskendt med pakkefyld, specialformede møbler osv. (Løse polystyrenkugler blev tidligere kaldt Krøyerkugler). Formstøbt anvendes polystyrenet i store mængder til termisk isolering i byggeri og industri, støddæmpende emballage, kofangere og styrthjelme.

Formstøbt polystyren produceres i flere hårdhedsgrader afhængig af hvilken belastning de skal optage. Som isolering i byggeri ved gulv-på-jord konstruktioner er den særlig anvendelig også som kapillarbrydende lag, da den ikke er vandsugende. En evne der også udnyttes som dræningsplader ved kældervægsisolering. Polystyren produceres også med brandhæmmer for at øge anvendelsmulighederne.