Våddragt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
To kvinder i våddragter.

En våddragt er en dragt der er lavet for at man kan holde sig varm i koldt vand. Den er typisk lavet i neopren, og benyttes til forskellige vandaktiviteter som dykning, surfing, triatlon og svømning i åbent vand. En våddragts isolerende evne hjælper kroppen til at holde varmen i vandet. Dette sker på to måder. For det første mindsker den stramtsiddende våddragt vandgennemstrømningen til et minimum. Det vand, der kommer ind imellem kroppen og dragten, og det vand som lægger sig i luftlommer i selve neoprenlaget, vil hurtigt blive varmet op af kroppen. Dette stillestående vandlag udskiftes kun langsomt, og det varme vand bidrager til at kroppen holdes varm. For det andet isolerer neoprenen, der er et gummiprodukt med luftbobler i, mod kulden fra det omkringliggende vand.

Udover at beskytte mod hypotermi, er våddragten også et sikkerhedsudstyr, som forhindrer brugeren i at synke til bunds, f.eks. hvis han eller hun har fået et ildebefindende eller er kommet til skade i en ulykke.

Våddragter fås i mange forskellige modeller og tykkelser, der typisk går fra 1 mm til 7 mm.

Våddragter fås som Full Suit dvs en heldragt med lange ben og ærmer, Shorty hvor der er korte ben og ærmer eller "Long John" som er med lange ben og uden ærmer. Long John våddragter bruges typisk til kajakroning.

Dykning[redigér | redigér wikikode]

Hvis man dykker i Danmark vil man typisk benytte en 7 mm dragt med en 5 mm shorty (vest) uden på. Da varmeafgivelse fra hovedet ofte er meget stor vil man i Danmark også benytte en hætte, der enten er løs eller som oftest er en del af en af de to dragter.

I tropiske farvande vil man benytte tyndere våddragter.

Hvis man behov for højere isoleringsevne benytter man en tørdragt.

Svømning og triatlon[redigér | redigér wikikode]

Triatleter benytter som regel våddragter til svømmedelen af en triatlon, når denne, som oftest, foregår i åbent vand. I triatlon er der regler for hvornår man må benytte våddragter, hvornår det er et krav og hvornår det ikke er tilladt. Dette er bestemt af vandtemperaturen og svømmedistance, og grænserne er sat af hensyn til triatleternes sikkerhed.[1]

Rundt omkring i verden afholdes der hvert år mange svømmearrangementer i åbent vand, hvor det typisk anbefales deltagerne at benytte en våddragt af sikkerhedshensyn.

Svømmere og triatleter bruger ofte relativt tynde våddragter, da de tykke dragter er med til at nedsætte bevægeligheden i leddene, og desuden har så meget opdrift, at en svømmers stilling i vandet ændres markant sammenlignet med samme person, der svømmer uden våddragt. Det ødelægger svømmeteknikken.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Dansk Triathlonforbund regler for svømning og våddragt på s. 8

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Om våddragter hos Dansk Vandsport

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: