Spring til indhold

Jackie Chan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jackie Chan
Personlig information
Fulde navnChan Kong-sang
PseudonymYuen Lo No, 元樓, Jackie Chan, Fong Si Lung Rediger på Wikidata
Født陳港生
7. april 1954 (70 år)
Victoria Peak, Hong Kong
NationalitetHongkong Hong Kong
ReligionBuddhisme Rediger på Wikidata
ÆgtefælleLin Feng-Jiao 1982-nu
Kæreste(r)Elaine Ng Yi-Lei 1990erne
Børn2, muligvis 3
Uddannelses­stedDickson College Rediger på Wikidata
BeskæftigelseSkuespiller
TilknyttetEmperor Motion Pictures, Emperor Entertainment Group Rediger på Wikidata
Aktive år1962-nu
Oscars
Æres-Oscar (2016)
Eksterne henvisninger
Jackie Chans hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Jackie Chan (født 7. april 1954 i Hongkong) er en kinesisk kampkunstner, skuespiller, stuntman, instruktør og sanger.

Chan er blandt de mest kendte skuespillere inden for Kung fu- og actionfilm i verden. Han er kendt for sin akrobatiske kampstil, komiske timing og brug af improviserede våben og har medvirket i over 100 film. Han har bl.a været instruktør og skuespiller på filmen The Myth og er en af de mest genkendte asiatiske filmstjerner i verden. De fleste af temaerne til sine film synger han selv, bl.a til Disneys Mulan, hvor han også stod for koreografien til filmen. Desuden har han også en karriere som popmusiker, der begyndte i 1980'erne, siden 1984 har han udsendt 20 albums.

I 2004 blev han optaget i Guinness Rekordbog for flest stunts udført af en levende skuespiller og en uregistreret rekord for flest takes for en enkelt scene, med over 2900 takes i filmen Dragon Lord

Han har vundet masser af priser i Asien, men knap så mange i resten af verden. Han har fået en stjerne på Avenue of Stars i Hongkong og en stjerne på Walk of Fame i Hollywood.

Jackie Chan blev født i Hongkong den 7. april 1954 af Lee-Lee og Charles Chan, der døbte ham Chan Kong-sang, Der betyder "født i Hong kong".

Forældrene var meget fattige og havde ikke råd til at gå til læge, så de lånte penge af venner. Selvom forældrene var meget fattige havde de arbejde på den franske ambassade i Hongkong – faderen som kok og moderen som husholderske.

Da Jackie var 7 år gammel fik faderen et job på den amerikanske ambassade i Australien, men sønnen blev boende i Hongkong, hvor han startede på China Drama Academy. Her lærte han kampsport, akrobatik, sang og skuespil. Skolens formål var at gøre drengene klar til The Peking Opera.

På operaen var tilværelsen meget streng – hvis man begik fejl, blev man slået. Det var et meget hårdt sted at leve, men Jackie blev, for han havde ikke andre steder at bo. Han så ikke sine forældre i mange år.

Filmdebuten skete, da han var 8 år i tegnefilmen Seven Little Valiant Fighters: Big and Little Wong Tin Bar. Han var senere med i stykket The Seven Little Fortunes, hvor Sammo Hung og Yuen Biao også var med. Nogle år senere dannede de tre gruppen The Three Brothers.

Da han var 17 år, var der ikke mere arbejde på operaen, så Jackie og vennerne blev nødt til at finde andet arbejde, hvilket var svært, da de var ufaglærte. Men der blev indspillet mange film i Hongkong og der var altid brug for unge og stærke stuntmænd.

De næste par år arbejdede han med stunts, men da filmbranchens succes begyndte at falme, rejste han hjem til sine forældre, der nu boede fast i Australien. Her arbejdede han først i en restaurant og siden på en byggeplads – det var her, han fik øgenavnet Jackie.

Desværre var han ikke glad for at bo og arbejde i Australien, han fandt bygningsarbejdet både svært og kedeligt. Redningen dukkede op i form af et telegram fra Willie Chan, der stadigvæk arbejdede i Hongkongs filmindustri og ledte efter en, der kunne spille i en ny film af Lo Wei. Han havde åbenbart set Jackie arbejde som stuntmand og var imponeret. Efterhånden blev de to gode venner og Willie desuden agent for knægten. Inden længe var han på vej tilbage til Hongkong for at indspille New Fist of Fury som 21-årig i 1976.

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]