Jesper Buch

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Jesper Buch
Født 30. august 1975 (44 år)
Vamdrup
Nationalitet Danmark Dansk
Bopæl Frederiksberg[1]
Forældre Jørn Buch
Jette Petersen
Børn 2 døtre og 1 søn
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Iværksætter
Deltog i Løvens Hule (fra 2015) Rediger på Wikidata
Kendt for Løvens Hule
Eksterne henvisninger
Jesper Buch – Seed Investor – WeldingDroid
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jesper Buch (født 30. august 1975 i Vamdrup)[2] er en dansk iværksætter, investor og medstifter bag Just Eat. Han er uddannet fra Kolding Købmandsskole i 1995. Han tilbragte fire år i militæret, hvor han gjorde karriere som premierløjtnant.[3] I 1998 åbnede han en restaurant i Blokhus og solgte den med fortjeneste efter et år, inden han i år 2000 stiftede Just Eat, som ni år senere blev verdens største formidler af fastfood.[4]

Jesper Buch drev de første par år, fra 2000, Just Eat fra en kælder, mens han kæmpede for at få virksomheden til at give overskud. Da Just Eat i 2004 begyndte at give overskud, rejste han til England og oprettede en afdeling dér. I 2008 besluttede han sig for at træde af som direktør for Just Eat, og han flyttede til Spanien, inden han i 2011 solgte sine aktier i Just Eat for et stort millionbeløb.[5]

Buch har i årenes løb investeret i mange forskellige start-up virksomheder som for eksempel Miinto, GoMore, Autobutler og Mentaline.com. Han er også en del af tv-serien Løvens HuleDR1, hvor nye iværksætterer skal sælge deres opfindelser og virksomhedsidéer til kendte og etablerede mænd og kvinder fra erhvervslivet.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

I 2008 flyttede Buch til Marbella i Spanien. Samme år stiftede Buch Mentaline.com som senere skiftede navn til gomentor.com. Sitet kobler psykologer og coaches online så klienter kan forestå sessioner via internettet. Selskabet er i dag online i Danmark, Norge og England.

Buch blev i 2012 inviteret til en af kongehusets middage, da han er et symbol for danske iværksættere.[kilde mangler] Sammen med kun fem andre blev han inviteret til en personlig samtale med Dronning Magrethe efter middagen.[6]

I 2013 var Buch den mest søgte profil på hjemmesiden proff.dk.[7] Dette år blev han også udnævnt "Young Global Leader" af World Economic Forum. Danmarks miljøminister Ida Auken blev også udnævnt til "Young Global Leader". Buch var den femte dansker nogensinde, der blev udnævnt.[8]

Buch har herudover medvirket i TV 2 programmet Den Hemmelige Millionær, hvor Buch fik 10 dage undercover i det belastede Mjølnerparken i København hvorfor han til sidst skulle donere 300.000 DKK til formål som kunne hjælpe området i og omkring inde Nørrebro.

Buch og hans selskaber er den mest vindende af E-handelsprisen med nomineringer og priser i 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 og 2011.[9][10]

Jesper Buch er i dag medejer af en lang række forretninger, herunder Miinto, GoMentor (tidl. Mentaline), Nabo, Drinkster, Autobutler, GoMore, Domino's Pizza (DK), Hungry Group, Fitbay, Plecto, Crowdy House, Fishtrip, Vivino, Dyekjaer Design og Reshopper.

Solgte virksomheder: Just Eat, Just-brand, Osuma, Autobutler.dk og Ungarbejde.dk.

Derudover har Jesper Buch investeret i en række ikke-succesfulde selskaber - heriblandt Drinkster.[11]

Just-Eat[redigér | redigér wikikode]

I år 2000 startede Jesper Buch det som i dag kendes under navnet Just-Eat det daværende navn var Foodsoon.dk men inden projektet gik online blev navnet skiftet til Just-eat. Firmaet blev startet i en kælder på Domhusgade i Kolding og i Jespers bog "Kick-Ass" kan man se billeder af det originale hus og kontor. Ultimo 2002 var der kun tre ansatte i Just-Eat og nogle oprindelige medejere blev købt ud - Selskabet havde på det tidspunkt kun 100 restauranter online og ca. 200 ordrer om dagen. :[12][13][14][15] I 2004 gik indtægterne lige op med udgifterne, og Island blev det første eksportmarked.[16].

Tidligt i 2005 blev alle selskabets aktionærer undtagen Buch og angel investor Carsten Mikkelsen købt ud af en dansk rigmand fra Hongkong.[17][18] Senere i 2005 besluttede Jesper Buch sig for at gøre det hele igen, og han startede Just-eat.co.uk op.[19] Ved siden af dette startede Buch også Just-eat op i Holland,[20][21] Irland, Sverige og Island. Selskabet har i dag over 1000 ansatte.

I midten af 2008 solgte Buch første gang nogle af sine aktier i Just-eat til Index Ventures. I 2011 solgte Buch resten af sine aktier i Just-eat og er til dato den person som har siddet i Just-eat´s topstilling som direktør i længst tid nemlig knap 9 år og bestyrelsen i knap 12 år. Buchs efterfølger Klaus Nyengaard sad fra sidst i 2008 til og med 2012 altså 4 år.

Miinto Group[redigér | redigér wikikode]

I 2009 var Buch medstifter af Miinto Group. Miinto Group er i dag på 6 markeder, og har over 200 ansatte. Jesper kalder Miinto for sit kapitel nummer 2 (kapitel nummer 1 var efter eget udsagn Just-Eat). Miinto er i dag online i Danmark, Norge, Sverige, Holland, Schweiz og Polen.

KICK-ASS - Fra kælder til milliard[redigér | redigér wikikode]

I 2012 udgav Jesper Buch bogen KICK-ASS - Fra kælder til milliard, som beskriver hele opstarten med Just-eat og begyndelsen på de nye kapitler. Bogen var på et tidspunkt nummer 1 på itunes i Danmark.[22]

Jesper Buch udgave i 2018 bogen All in.

Løvens Hule[redigér | redigér wikikode]

Jesper Buch medvirkede som investor i 1-, 2-, 3-, 4- og 5. sæson af DR1's Løvens Hule, den danske udgave af Shark Tank og Dragon's Den. De 4 andre løver var Ilse Jacobsen, Birgit Aaby, Tommy Ahlers & Christian Stadil.

Buchs investeringer, sæson 1: Washa, Min Bedste Bog, KidUp, REC Watches og Demovare.

Kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]