Jesper Tynell

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Jesper Tynell
Født 30. juni 1971Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse JournalistRediger på Wikidata
Arbejdsgiver DRRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Hal Koch-prisen (2013),
Cavlingprisen (2009)Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jesper Tynell (født 30. juni 1971) er en dansk journalist og forfatter.

Tynell er uddannet cand.mag. i historie og cand.comm. fra Roskilde Universitetscenter. Han har siden 2003 været ansat i Danmarks Radio som fagmedarbejder på Orientering på P1, hvor han bl.a. har arbejdet med social- og retspolitik og fokuseret på demokrati, magt og forvaltning ud fra et juridisk perspektiv.

Forfatter til bl.a. bogen 'Mørkelygten - embedsmænd fortæller om politisk tilskæring af tal, jura og fakta', der dokumenterer, hvordan der både i teori og praksis er vide rammer for, hvordan danske embedsmænd kan få besked på at agere mere eller mindre i strid med loven og afgive vildledende oplysninger til Folketinget og offentligheden (1. udgave 2014, udvidet 2. udgave i 2016). Har herudover bidraget til bøger om viden, magt og ledelse i moderne virksomheder.

I november 2009 modtog Tynell FUJ-prisen af Foreningen for Undersøgende Journalistik. I januar 2010 modtog han Cavlingprisen. Begge priser fik han for sit arbejde med gennem 15 radioindslag at afdække, hvordan Beskæftigelsesministeriet under den daværende beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) brød loven, bestilte misvisende tal, slettede belastende dokumenter og vildledte Folketinget[1]. Serien blev samlet under overskriften 'Ministerens mindre demokratiske metoder'[2] og findes også i en sammenfattende radiodokumentar[3].

I 2010 modtog Jesper Tynell tillige Det Journalistiske Fellowship ved Center for Journalistik ved Syddansk Universitet og modtog ligeledes også DVIP-KUA's pris 2010. I 2013 modtog han Hal Koch-prisen for sit journalistiske arbejde og for sit arbejde for offentlighed i forvaltningen[4]. I 2014 modtog han Ebbe Kløvedal Reich demokratistafet. I 2015 modtog han Blixen-prisen for bogen 'Mørkelygten' og efterfølgende modtog han også FUJ-prisen for bogen. Optaget i Kraks Blå Bog i 2016. I 2018 modtog han Carsten Nielsen-legatet for med sit arbejde at bidrage med en markant stemme i samfundsdebatten.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]