Joachim Fest

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Joachim Fest

Joachim Clemens Fest (8. december 192611. september 2006) var tysk historiker, journalist og forfatter.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Fests far var antinazist og gav ham ikke tilladelse til at melde sig til Hitlerjugend. Fest mente selv, at dette bidrog til hans individuelle synspunkter. Alligevel blev han indkaldt til den tyske værnemagt og deltog i anden verdenskrig. Ved krigens slutning var han krigsfange i Frankrig.

Han gik på gymnasium i Berlin og i Freiburg, hvorefter han fortsatte sine studier på universiteterne i Freiburg, Frankfurt am Main og Berlin, hvor han læste jura, historie, tysk litteratur og kunsthistorie.

Fra 1954 til 1961 arbejdede han for radiostationen RIAS som redaktør i afdelingen for samtidshistorie, og han var senere ansat som chefredaktør på TV-stationen NDR, men sagde her sin stilling op efter uoverensstemmelser.

Med tid til rådighed begyndte han at forske i Hitler-historie, hvilket resulterede i hans kendte biografi om Hitler, Hitler – Eine Biographie.

I denne periode og indtil 1993 redigerede han den kulturelle sektion på avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung. Under sin ansættelse ved denne avis, i perioden 19861988, blev han indblandet i en intellektuel og politisk kontrovers i Vesttyskland, om hvordan holocaust skulle forklares i Tysklands kommende historie, "Historikerstreit".

Fest virkede som konsulent og medforfatter for den tidligere nazistiske rustningsminister Albert Speer, da denne skrev sin biografi, Speer – Eine Biographie. Efter Speers død var der kontroverser over rigtigheden af passager i biografien, hvilket fik Fest til at udarbejde en analyse over Speers motiver.

I 2004 blev filmen Der Untergang produceret. Mange af de historiske fakta og psykoanalytiske fremstillinger af Hitler, kommer således fra Joachim Fests bøger – i særdeleshed "Ragnarok".

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Danske oversættelser[redigér | redigér wikikode]

  • Ragnarok. Hitler og Det Tredje Riges undergang – en historisk skitse, Gyldendal, 2003, ISBN 87-02-01642-7 (Der Untergang)
  • Det tredje riges ansigt – et totalitært herredømmes profiler, People's Press, 2007, ISBN 978-87-7055-196-0 (Das Gesicht des Dritten Reiches)
  • Speer. En biografi, GB Forlagene, 2007, ISBN 87-638-0388-7 (Speer. Eine Biographie)
  • Hitler. En biografi, Forlaget Samleren, 1974, København, ISBN 87-568-0263-3 (Hitler. Eine Biographie)
  • Ikke jeg. En selvbiografi, Høst, 2007, 87-638-0684-8 (Ich nicht: Erinnerungen an eine Kindheit und Jugend)

Tyske titler[redigér | redigér wikikode]

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

  • Hitler. Eine Karriere (1977)
  • Der Untergang (2004)
Vista-kdmconfig.pngArtiklen om Joachim Fest kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.