Johan 2. af Frankrig

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Johan 2. af Frankrig

Johan 2. af Frankrig (16. april 13198. april 1364), kaldet Johan den Gode (fransk: Jean le Bon), var konge af Frankrig fra 1350 til sin død.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Da Johan kom på tronen, stod Frankrig over for flere katastrofer: Den sorte død, som slog næsten halvdelen af landets befolkning ihjel, uafhængige soldater, der hærgede overalt, og engelsk aggression, der resulterede i forfærdelige militære nederlag, heriblandt slaget ved Poitiers i 1356, hvorunder Johan blev taget til fange.

Mens Johan blev holdt fanget i London, fungerede hans søn, Karl 5., som regent. Han blev mødt med adskillige oprørsforsøg, som han dog overvandt. For at befri sin far underskrev han freden i Brétigny i 1360, hvorved Frankrig mistede store områder og måtte betale en gigantisk sum i skadeserstatning.

Som led i en udveksling af fanger blev Johan givet fri, mens til gengæld hans søn Ludvig 1. af Anjou blev overgivet til engelsk fangenskab, mens Johan søgte at indsamle midler til erstatningen. Da Johan kom tilbage til Frankrig, tog han initiativ til francen for at stabilisere økonomien, samtidig med at han søgte at slippe af med de uafhængige soldater ved at sende dem på korstog, men dette strandede på, at pave Innocens 6. døde, kort inden de to skulle have mødtes i Avignon.

Sønnen Ludvig undslap det engelske fangenskab i 1363, men Johan fandt ikke, at dette gjorde nationen ære, hvorpå han frivilligt vendte tilbage til London og engelsk fangenskab. Her døde han året efter.

Familieforhold[redigér | redigér wikikode]

Han var søn af Filip 6. af Frankrig, der kronede sig selv til fransk konge, da Johan var ni år gammel. For at sikre sin position arrangerede Filip ægteskab mellem den nu trettenårige Johan og Bonne af Luxemburg, hvis far, Johan den Blinde, var konge af Bøhmen. Bonne fødte parret otte børn, heriblandt Karl 5., Ludvig 1. af Anjou, Johan af Berry og Filip 2. af Burgund. Bonne døde i 1349, hvorpå Johan året efter ægtede Johanna af Auvergne, som fødte parret tre børn.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Foregående: Konge af Frankrig
1350-1364
Efterfølgende:
Filip 6. Karl 5.