Johan Otto von Spreckelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Johan Otto von Spreckelsen

Spreckelsen.JPG

Personlig information
Født 5. maj 1929Rediger på Wikidata
ViborgRediger på Wikidata
Død 16. marts 1987 (57 år)Rediger på Wikidata
HørsholmRediger på Wikidata
Gravsted Hørsholm KirkegårdRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Det Kongelige Danske KunstakademiRediger på Wikidata
Beskæftigelse ArkitektRediger på Wikidata
Arbejdssted KøbenhavnRediger på Wikidata
Kendte værker Grande ArcheRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Spreckelsens barndomshjem Morvilles Gård i Viborg.
Spreckelsens barndomshjem Morvilles Gård i Viborg. (foto: Lars Schmidt)

Johan Otto von Spreckelsen (4. maj 1929 i Viborg16. marts 1987 i Hørsholm) var en dansk arkitekt, der var hovedmanden bag Menneskehedens Triumfbue eller Grande Arche i bydelen La Défense i Paris.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Han blev født i Viborg i 1929 som søn af den kendte lokalhistoriker, revisor Otto von Spreckelsen, og Maria Antonie von Taborsky, som stammede fra Ungarn. Familienavnet von Spreckelsen stammer fra Ditmarsken i Nordtyskland. Johan Otto von Spreckelsen tilhørte som resten af familien den romersk-katolske kirke, hvilket forklarer, at han har bygget flere katolske kirker i Danmark. Efter sin studentereksamen fra Viborg Katedralskole i 1948 uddannede von Spreckelsen sig til arkitekt på Kunstakademiet i København. Han blev senere lektor ved Akademiet og fra 1978 var han professor ved Kunstakademiets Arkitektskole.

I 1983 vandt han den internationale konkurrence om bygning af den Grande Arche i La Défense for enden af l'Axe historique i Paris, som den franske præsident François Mitterrand stod bag som bygherre og idémand. Ingeniør Erik Reitzel medvirkede. Han er kendt for sin beherskelse af konstruktiv minimalisme. Von Spreckelsen var et beskedent menneske. Da konkurrencen om triumfbuen blev afgjort, spurgte journalisterne ved den officielle reception, hvad han ellers havde bygget af huse, skoler, rådhuse, idrætsanlæg osv.. Han svarede: '“'Jeg har bygget fire kirker og mit eget hus”. Det mente de var en underdrivelse eller udslag af hans beskedenhed, men sådan forholdt det sig.

Som kollegaen Jørn Utzon fik Spreckelsen uoverensstemmelser med sin bygherre. Da der var valg i foråret 1986, tabte socialisterne, og en borgerlig regering kom til. Den beskar store dele af budgettet; det førte til besværligheder med overholdelse af kontrakterne, og von Spreckelsen trak sig fra projektet samme år. Hans oprindelige ide er dog i det store og hele blevet fastholdt. Dog beklagede han valget af en billigere marmor til den udvendige facade.

Hans arkitektur er enkel og baseret på geometriske figurer, især kvadratet, gerne i kombinationer. Fx er orglet i Vangede Kirke opdelt i tre grupper, som hver er et kvadrat. Loftet i kirken består også af et væld af kvadrater, som senere kan genfindes i den store Triumfbue. Kirkens grundplan er også baseret på kvadrater, idet tilbygningen indskydes som et lille kvadrat i hovedbygningen.

Materialevalget er ligeledes enkelt. Sankt Nikolaj Kirke i Esbjerg er således udført i gasbeton, og de tre øvrige kirker består af håndstrøgne teglsten. Sankt Nikolaj Kirke i Hvidovre er speciel, fordi han anvender det billige tagpap på det stejle tag.

Hertil kommer almindelig aritmetik: Den lille triumfbue i Paris, Arc de Triomphe du Carrousel, har målene: 25x25m – den kendte Triumfbue (Arc de Triomphe) har målene 50x50m. von Spreckelsen doblede videre op og kom frem til 100x100m som en passende dimension for sin nye konstruktion. Det blev dog til von Spreckelsens kube (eller kubus) med højden 110m, bredden 108m, dybden 112m. I modsætning til de øvrige bygninger i området, der lå på linje, er hans bygning drejet få grader af hensyn til den eksisterende grundplan, så helt principfast eller firkantet var han ikke.

Begravet på Hørsholm Kirkegård.

Bygninger[redigér | redigér wikikode]

Litteratur, video[redigér | redigér wikikode]

  • Kun for mennesker! : et program om Johan Otto von Spreckelsen / producent Jørgen Melgaard, tilrettelagt af Dan Tschernia, DR Multimedie, 1999. 1 kassette (VHS), farve med sort-hvide sekvenser
  • La grande Arche / Otto von Spreckelsen, Paul Andreu, texte/text: Jean-Pierre Courtiau. Hermé, 1997. 70 s., illustreret
  • Helmuth Spanggaard: Johan Otto von Spreckelsen i Viborg by og egn FØR & NU, bind II, side 96, Viborg 1997

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]