John Andersen (eventyrer)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
John Andersen
Født 30. juni 1943Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse ArkitektRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

John Andersen (født 30. juni 1943) er en dansk arkitekt, polarforsker, forfatter og eventyrer.

John Andersen blev uddannet som tømrer, konstruktør og arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1970.

Andersen har rejst i Grønland siden 1960 på meget forskellige ekspeditioner fra bjergbestigning, arkæologi (Eigil Knuth 1965-66) til isbjørnemærkninger (Christian Vibe i 1974-75). Han gennemførte den første danske krydsning af Grønlands indlandsisski i 1971. Han roede rundt om Grønland i kajak fra 1976 til 2010. Første gennemsejling uden motorkraft i kajak fra Grønland til Alaska (Nordvestpassagen 1988).

Som arkitekt har John Andersen gennem mange år rejst specielt i islamiske lande fra Marokko til Afghanistan, bl.a. i Yemen. John Andersen har arbejdet i Mustang (Tibet) med registrering af et buddhistisk tempel og i Borneo med registrering af et Iban langhus.

John Andersen har undervist som lektor på Kunstakademiets Arkitektskole i København fra 80'erne, og er i perioder stadig aktiv som underviser.

Andersen har desuden skrevet en del bøger specielt om arktiske emner fra eventyr til historiske ekspeditioner. Den første bog, Mit Grønland, udkom i 1998. Af andre bøger kan nævnes, Pakis og Fjerne Horisonter 2002, genudgivelse af Knud Rasmussens "Min Rejsedagbog" med omfattende efterskrift samt mange andre bøger.

I november 2012 udkom på Gyldendal: Rejser til det lykkelige Arabien. På sporet af Carsten Niebuhr.

I 2014 kørte John Andersen på motorcykel til Kina og hjem gennem Sibirien. Den 5. november 2015 udkom på forlaget Gyldendal bogen. "Silkevejen på Motorcykel". 35.000 km fra Istanbul til Xian. Bogen handler om de gamle karavanehoteller kaldet Karavanseraier, men også om nutidens moteller og hvordan livet i dag udfolder sig, på historiske rejseruter.

John Andersen er medlem af Eventyrernes Klub og har været formand fra 1998 til 2000. Han er også medlem af De Berejstes Klub, hvor han i 2016 blev tildelt klubbens Folkersenpris.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
DanmarkStub
Denne biografi om en dansker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
Vista-kdmconfig.pngArtiklen om John Andersen (eventyrer) kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.