John Bowlby

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
John Bowlby
Født 22. februar 1907Rediger på Wikidata
LondonRediger på Wikidata
Død 2. september 1990 (83 år)Rediger på Wikidata
SkyeRediger på Wikidata
Nationalitet England Engelsk
Far Anthony BowlbyRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Trinity College,
UCL Medical SchoolRediger på Wikidata
Medlem af American Academy of Arts and SciencesRediger på Wikidata
Beskæftigelse Børnepsykiater, psykoanalytikerRediger på Wikidata
Fagområde PsykologiRediger på Wikidata
Arbejdsgiver Tavistock ClinicRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser William James Fellowpris (1989),
Tinbergen Lecture (1979),
Thomas William Salmon Medal (1984)Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Edward John Mostyn Bowlby (født 26. februar 1907, død 2. september 1990) var en britisk psykolog, psykiater, og psykoanalytiker, kendt for sin interesse i børns udvikling og for sit banebrydende arbejde i tilknytningsteori.

Familiebaggrund[redigér | redigér wikikode]

Bowlby blev født i London i den øvre middelklasse. Han var nummer fire af seks børn og blev opdraget af en barnepige på en måde der var typisk for den engelske middelklasse i den periode. Hans far, Sir Anthony Alfred Bowlby, var kirurg med tilknytning til det engelske kongehus. Der skete det tragiske at da Bowlby var 5, blev Sir Anthony far, Thomas William Bowlby, dræbt, mens han tjente som krigskorrespondent i Anden opiumskrig.

Normalt så Bowlby kun sin mor en time om dagen efter tetid. Ligesom mange andre mødre i hendes sociale klasse mente hun, at forældrenes opmærksomhed og kærlighed ville føre til farlig ødelæggelse af børnene. Bowlby var så heldig, at barnepigen i hans familie var der under hele hans barndom. Da Bowlby var næsten fire år, forlod hans elskede barnepige, som faktisk var hans primære omsorgsperson i de tidlige år, familien. Senere beskrev han det som lige så tragisk som tabet af en mor. Dette tidlige tab af Bowlbys "mor-figur" bidrager til hans interesse senere i livet, for det der nu er kendt som tilknytningsteori.

I en alder af syv blev han sendt på kostskole, som det på den tid var almindeligt for drenge med hans sociale status. I sin bog fra 1973, Separation: Anxiety and Anger, afslørede han, at han anså det for en forfærdelig tid. Han sagde senere: "Jeg ville ikke sende en hund på syv år væk på kostskole". Imidlertid havde Bowlby dog tidligere betragtet kostskoler som passende for børn fra otte år.

I 1951 skrev han: "Hvis barnet er utilpasset, kan det være gavnligt, i en del af året at være væk fra de spændinger der gav det vanskeligheder. Det samme gælder, hvis hjemmet er dårligt på andre måder. Kostskolen har den fordel at bevare barnets altafgørende bånd til hjemmet, eventuelt i lidt svækket form, og da det er en del af det almindelige sociale mønster i de fleste vestlige samfund i dag [1951], vil et barn, der går på kostskole ikke føle sig anderledes. Ved at aflaste børnenes forældre i en del af året, vil det være muligt for nogle af dem at udvikle en mere positiv holdning over for deres børn i resten."

Han giftede sig med Ursula Longstaff, datter af en kirurg, den 16. april 1938, og de fik fire børn, herunder Sir Richard Bowlby der efterfulgte sin onkel som tredje Baronet.

Bowlby døde i sit sommerhus på Isle of Skye, Skotland. Blandt hans levende slægtninge er den moderne britisk journalist Chris Bowlby.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Bowlby studerede psykologi og prækliniske Fakultet ved Trinity College, vinde præmier for fremragende intellektuelle præstationer. Efter Cambridge, arbejdede han med utilpassede og kriminelle børn indtil han, i en alder af to og tyve, blev indskrevet på University College Hospital i London. Ved seksogtyve, han uddannet læge. Mens stadig i medicinsk skole, indskreve 1949 t han sig i Institut for psykoanalysen. Efter medicinsk skole, han uddannet i voksen psykiatri ved Maudsley Hospital. I 1937, i alderen 30, han uddannet psykoanalytiker.

Under Anden Verdenskrig var han oberstløjtnant i den kongelige Army Medical Corps. Efter krigen var han vicedirektør i Tavistock Clinic, og fra 1950 Mental Health Consultant til World Health Organization.

På grund af hans tidligere arbejde med maladapted og kriminelle børn, blev han interesseret i udviklingen af børn og begyndte at arbejde på Child Guidance Clinic i London, der også var kendt som East London Child Guidance Clinic. Beliggende i Islington, blev det grundlagt af den jødiske WHO i 1927 og var den første børnenes psykiatrisk facilitet i Storbritannien og muligvis Europa. Hans interesse var sandsynligvis forhøjet med en bred vifte af krigstidens begivenheder, der involverer adskillelse af børn fra kendte mennesker . Disse omfattede redning af jødiske børn fra Kindertransport arrangementer, evakuering af børn fra London for at holde dem sikkert fra luftangreb, og brugen af gruppens planteskoler at give mødre med små børn for at bidrage til krigsindsatsen. Bowlby var interesseret fra begyndelsen af sin karriere i problemet med separation, det krigstid arbejde Anna Freud og Dorothy Burlingham om evakuerede, og arbejdet i René Spitz med forældreløse børn. Ved slutningen af 1950'erne, havde han samlet en krop af observationelle og teoretiske arbejde for at angive grundlæggende betydning for menneskelig udvikling i tilknytning fra fødslen.

Bowlby var interesseret i at finde ud af mønstre af familiens samspil der var involveret i både sund og patologisk udvikling. Han fokuserede på, hvordan vedhæftede vanskeligheder blev videregivet fra generation til den næste. I sin udvikling af udlæg teori, foreslog han den idé, at vedhæftede opførsel var en evolutionær overlevelsesstrategi for at beskytte barnet mod rovdyr. Mary Ainsworth, en elev af Bowlby er yderligere udvidet og afprøvet sine ideer. Hun spillede den primære rolle i tyder, at flere vedhæftede stilarter eksisterede.

De tre vigtigste oplevelser for Bowlby fremtidige arbejde og udvikling af vedhæftede teori var hans arbejde med:

Maladapted og kriminelle børn. James Robertson (i 1952) i at gøre dokumentarfilmen En toårig Gamle Går til Hospital, som var en af filmene om "unge børn i kort separation". Dokumentaren viste virkningen af tab og lidelse oplevet af børn, der skilles fra deres primære omsorgsgivere. Denne film var medvirkende til en kampagne for at ændre restriktioner hospital på besøg af forældre. I 1952, da han og Robertson præsenterede deres film en to år gammel Går til hospitalet til den britiske Psykoanalytisk Society, havde psykoanalytikere ikke acceptere, at et barn ville begræde eller erfaring sorg på adskillelse, men i stedet så barnets nød som følge af elementer af ubevidste fantasier ( i filmen, fordi moderen var gravid) [3]. Melanie Klein under sin psykoanalytiske uddannelse. Hun var hans vejleder; men de havde forskellige synspunkter om den rolle, moderen i behandlingen af en tre-årig dreng. Konkret og vigtigere, Klein understregede rolle barnets fantasier om sin mor, men Bowlby understregede faktiske historie af forholdet. Bowlby synspunkter-at børn reagerer på virkelige begivenheder i livet og ikke bevidstløs fantasier-blev afvist af psykoanalytikere, og Bowlby reelt udstødt af den psykoanalytiske samfund. Han senere udtryk for, at hans interesse i det virkelige liv erfaringer og situationer var "fremmed for Kleinian outlook”.

Moderlige afsavn[redigér | redigér wikikode]

Bowlby tidligere arbejde på kriminelle og affectionless børn og virkningerne af indlæggelse på sygehus og institutionaliseret omsorg, førte 1949 til, at han blev bestilt til at skrive WHO rapport om den mentale sundhed hos hjemløse børn i efterkrigstidens Europa. Resultatet var moderlig omsorg og mental sundhed offentliggjorde i 1951.

Bowlby trak sammen så begrænset empiriske beviser som eksisterede på det tidspunkt, fra hele Europa og USA. Hans vigtigste konklusioner, at "spædbarn og barn skal opleve en varm, intim, og kontinuerlig forhold til sin mor (eller permanent mor stedfortræder), hvor både finde tilfredsstillelse og nydelse", og at ikke at gøre det, kan have en betydelig og irreversibel mental sundhedsmæssige konsekvenser, var både kontroversiel og indflydelsesrige. 1951 WHO publikation var meget indflydelsesrig i forårsager omfattende ændringer i praksis og forekomsten af institutionel pleje til spædbørn og børn, og i skiftende praksis i forbindelse med besøg af spædbørn og små børn på hospitaler af forældre. Det teoretiske grundlag var kontroversiel på mange måder. Han brød med psykoanalytiske teorier, som så spædbørn interne liv som bestemmes af fantasi snarere end reelle livsbegivenheder. Nogle kritikere dybt uenige med nødvendigheden af moderens (eller tilsvarende) elsker at fungere normalt, [9] eller at dannelsen af et vedvarende forhold til et barn, var en vigtig del af forældrerollen. Andre satte spørgsmålstegn ved, i hvilket omfang hans hypotese blev støttet af beviser. Der var kritik af den forvirring af virkningerne af afsavn (ingen primær tilknytning figur) og afsavn (tab af den primære tilknytning figur) og især manglende skelne mellem virkningerne af manglen på en primær tilknytning tal og de andre former af afsavn og understimulering, der kan påvirke børn i institutioner.

Monografien blev også brugt til politiske formål at kræve adskillelse fra moderen var skadelige for afskrække kvinder fra at arbejde og forlader deres børn i dagpleje med bekymrede maksimere beskæftigelse for returneret og returnere soldater regeringer. I 1962 WHO offentliggjorde Berøvelse af moderens pleje: en revurdering af sine effekter, som Mary Ainsworth, Bowlby nære kollega, bidrog med sin godkendelse, at præsentere den seneste forskning og udvikling, og til at løse misforståelser [12] Denne publikation også forsøgt at løse den hidtidige mangel på beviser om virkningerne. af fædrene afsavn.

Ifølge Rutter betydningen af Bowlby indledende skrifter om "maternal deprivation 'lå i sin vægt, at børns erfaringer med interpersonelle relationer var afgørende for deres psykiske udvikling.

Udvikling af tilknytningsteori[redigér | redigér wikikode]

Bowlby forklarede i sit 1988-arbejde "et forsvarligt fundament", at oplysningerne ikke var på tidspunktet for offentliggørelsen af moderlig omsorg og mental sundhed, "indkvarteret af nogen teori så strøm og i den korte tid af min ansættelse ved Verdenssundhedsorganisationen der var ingen mulighed for at udvikle en ny ". Han fortsatte med at beskrive den efterfølgende udvikling af vedhæftede teori. Da han var utilfreds med de traditionelle teorier, Bowlby søgte ny forståelse fra områder som evolutionær biologi, etologi, udviklingspsykologi, kognitiv videnskab og kontrolsystemer teori og trak dem at formulere innovative proposition at mekanismerne bag en spædbørn slips opstået som et resultat af evolutionær pres. "Bowlby indså, at han var nødt til at udvikle en ny teori om motivation og adfærd kontrol, bygget på up-to-date videnskab i stedet den forældede psykiske energi model forfægtes af Freud. "[7] Bowlby udtrykte sig at have gjort gode de" mangler data og manglen på teorien til at linke påståede årsag og virkning "i moderlig omsorg og mental sundhed i sit senere Attachment arbejde og Tab offentliggjort i 1969.

Etologi og evolutionære begreber[redigér | redigér wikikode]

Fra 1950'erne Bowlby var i personlig og videnskabelige kontakt med ledende europæiske forskere inden for etologi, nemlig Niko Tinbergen, Konrad Lorenz, og især den stigende stjerne i etologi Robert Hinde. Brug af synspunkter i denne spirende videnskab og læsning udførligt i etologi litteratur, Bowlby udviklede nye forklarende hypoteser for, hvad der nu er kendt som den menneskelige vedhæftet fil adfærd. Især på baggrund af etologiske beviser han var i stand til at afvise den dominerende Skab Kærlighed teori om udlæg hersker i psykoanalyse og læringsteori af 1940'erne og 1950'erne. Han indførte også begreberne miljømæssigt stabil eller labil menneskelig adfærd giver mulighed for den revolutionære kombination af ideen om en artsspecifik genetiske skævhed at blive knyttet og begrebet individuelle forskelle i vedhæftede sikkerhed som miljømæssigt labile strategier for tilpasning til en bestemt børneopdragelse niche . Alternativt Bowlby tanker om karakteren og funktionen af de pårørende-barn-forhold påvirket etologiske forskning, og inspirerede studerende af dyrs adfærd, såsom Tinbergen, Hinde, og Harry Harlow. Bowlby ansporede Hinde at starte sit banebrydende arbejde med tilknytning og adskillelse i primater (aber og mennesker), og generelt understregede betydningen af evolutionær tænkning om menneskelig udvikling, der varslede den nye tværfaglige tilgang af evolutionær psykologi. Det er klart, at mødet mellem etologi og tilknytning teori førte til en ægte krydsbefrugtning "

-. (. Van der Horst, Van der Veer & Van IJzendoorn, 2007, s 321)

"Attachment And Loss" trilogi[redigér | redigér wikikode]

Før offentliggørelsen af trilogien i 1969, 1972 og 1980, er de vigtigste principper i tilknytning teori, der bygger på begreber fra etologi og udviklingspsykologi, blev præsenteret for det britiske Psykoanalytisk Society i London i tre nu klassiske papirer: arten af barnets Tie til sin mor (1958), separationsangst (1959), og sorg og Mourning i barndom og tidlige barndom (1960). Bowlby afviste psykoanalytiske forklaringer på vedhæftet fil, og til gengæld, psykoanalytikere afviste hans teori. På nogenlunde samme tid, blev Bowlby tidligere kollega, Mary Ainsworth udfylde omfattende observationsstudier om arten af modermælkserstatninger vedhæftede filer i Uganda med Bowlby ethologiske teorier i tankerne. Hendes resultater i denne og andre undersøgelser i høj grad bidraget til den efterfølgende evidensgrundlag for fastgørelse teori som præsenteres i 1969 i tillæg første bind i tillægget og Loss trilogi [18] Den anden og tredje bind, Adskillelse:. Angst og vrede, og tab : Tristhed og depression følges i 1972 og 1980, hhv. Attachment blev revideret i 1982 at indarbejde nyere forskning.

Ifølge fastgørelse teori, fastgørelse hos spædbørn er primært en proces nærhed søger en identificeret vedhæftet tal i situationer opfattes angst eller alarm med henblik på overlevelse. Spædbørn bliver knyttet til voksne, der er følsomme og lydhøre i sociale interaktioner med spædbarnet, og som forbliver så konsekvent pårørende i nogle måneder i perioden fra omkring 6 måneder til to år. Forældrekontrol reaktioner føre til udvikling af mønstre af udlæg, som igen fører til interne arbejdsmodeller ", som vil guide den enkeltes følelser, tanker og forventninger i senere relationer. [7] I Bowlby tilgang, den menneskelige spædbarn anses for at have en behov for et sikkert forhold til voksne pårørende, uden hvilken normale sociale og følelsesmæssige udvikling ikke vil forekomme.

Som det lille barn vokser, bruger dens fastgørelse figur eller tal som en "sikker base" hvorfra at udforske. Mary Ainsworth brugt denne funktion plus "fremmed wariness" og Reunion adfærd, andre funktioner i tilknytning adfærd, at udvikle et forsknings-værktøj kaldet "Strange Situation Procedure" for at udvikle og klassificere forskellige vedhæftede stilarter.

Den vedhæftede fil proces er ikke kønsspecifikke som spædbørn vil danne vedhæftede filer til enhver konsekvent omsorgsperson, der er følsom og lydhør i sociale interaktioner med spædbarnet. Kvaliteten af den sociale engagement synes at være mere indflydelsesrig end tidsforbrug.

Darwin biografi[redigér | redigér wikikode]

Bowlby sidste værk, udgivet posthumt, er en biografi om Charles Darwin, der diskuterer Darwins "mystiske sygdom", og om det var psykosomatisk.

Bowlbys arv[redigér | redigér wikikode]

Selvom ikke uden kritikere, tilknytnings teori er blevet beskrevet som den dominerende tilgang til at forstå tidlig social udvikling og for at have givet anledning til en stor bølge af empirisk forskning i dannelsen af børns nære relationer. Da det i øjeblikket er formuleret og anvendt til forskningsformål, Bowlby tilknytning teori fremhæver følgende vigtige principper:

Børn mellem 6 og 30 måneder, meget sandsynligt, at danne følelsesmæssige vedhæftede filer til velkendte pårørende, især hvis de voksne er følsomme og lydhøre over for barnets kommunikation. De følelsesmæssige vedhæftede filer i småbørn er vist adfærdsmæssigt i deres præferencer for bestemte kendte mennesker, deres tendens til at søge nærhed til de mennesker, især i tider med nød, og deres evne til at bruge de velkendte voksne som en sikker base, hvorfra at udforske miljøet. Dannelsen af følelsesmæssige vedhæftede filer bidrager til fundamentet senere følelsesmæssige og personlighed udvikling, og den type opførsel over velkendte voksne vist ved småbørn har en vis kontinuitet med social adfærd, de vil vise sig senere i livet. Hændelser, der interfererer med vedhæftet fil, som f.eks pludselig adskillelse af det lille barn fra kendte mennesker eller den betydelige manglende evne til pårørende til at være følsomme, lydhør og konsekvent i deres samspil, har kortsigtede og mulige langsigtede negative konsekvenser for barnets følelsesmæssige og kognitive liv.