John Zerzan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
John Zerzan

Personlig information
Født 10. august 1943 (80 år) Rediger på Wikidata
Salem, Oregon, USA Rediger på Wikidata
Nationalitet USA Amerikansk
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted San Francisco State University (1970-1972),
Stanford University (til 1966),
University of Southern California (1973-1975) Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Anarkist, historiker, forfatter, filosof, nymediekunstner Rediger på Wikidata
Fagområde Teknologi, massesamfund, jægere og samlere, fremmedgørelse, filosofi med flere Rediger på Wikidata
Bevægelse Post-left anarki, anarko-primitivisme Rediger på Wikidata
Påvirket af Ivan Illich Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
John Zerzans hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

John Zerzan (født 14. august 1943 i Salem, Oregon) er en amerikansk anarko-primitivistisk filosof, forfatter og aktivist. Han er kendt for sine skarpe kritik af moderne civilisation, teknologi og kapitalisme. Zerzan's tanker og ideer har haft en betydelig indflydelse på den anti-civilisatoriske bevægelse og er blevet hyppigt diskuteret inden for politisk og social teori.

Zerzan's filosofiske perspektiv bygger på præmissen om, at menneskehedens overgang til landbrug og civilisation har medført ødelæggelse af det naturlige miljø og undertrykkelse af individet. Han argumenterer for, at teknologi og civilisation har ført til alienation, økologiske kriser og social ulighed.

Han er kendt for at udfordre grundlæggende antagelser om fremskridt og udvikling og opfordrer til en tilbagevenden til mere primitivt og bæredygtigt levevis. Zerzan understreger vigtigheden af direkte erfaring, samarbejde og forbindelse med naturen som vejen til menneskelig frihed og harmoni.

Zerzan har skrevet adskillige bøger og essays, herunder "Elements of Refusal" (1988), "Future Primitive" (1994) og "Against Civilization: Readings and Reflections" (2005). Han har også holdt foredrag og deltaget i aktivisme i forbindelse med anti-civilisatoriske og anarkistiske bevægelser.

John Zerzan's tanker og ideer har skabt kontrovers og debat inden for politik, filosofi og miljømæssige spørgsmål. Hans arbejde har inspireret mange til at udfordre status quo og undersøge alternative måder at leve på, der er mere i harmoni med naturen og det menneskelige potentiale. Uanset om man er enig eller uenig med Zerzan's synspunkter, er han en betydningsfuld figur inden for anti-civilisatorisk tænkning og en vigtig stemme i debatten om vores forhold til teknologi, samfund og miljø.

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
USASpire
Denne biografi om en amerikaner er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi