Jugoslaviens Kommunistiske Liga

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jugoslaviens Kommunistiske Liga
Savez komunista Jugoslavije
Савез комуниста Југославије
Zveza komunistov Jugoslavije
Сојуз на комунистите на Југославија
 
Partileder Josip Broz Tito (mest fremtrædende; 1939-1980)
 
Grundlagt 1919
Vukovar-kongressen i 1920
Nedlagt 1990
Hovedkontor De sociopolitiske organisationers bygning (1965-90), Beograd
Ungdomsorganisation Jugoslaviens Unge Kommunistiliga
Jugoslaviens Pionersammenslutning
 
Politisk ideologi Titoisme (selverklæret)
Jugoslavisme
Kommunisme
Marxisme-Leninisme
Internationalt samarbejdsorgan ingen
Komintern indtil 1943,
Kominform indtil 1948
Partifarve(r) Rød

Jugoslaviens Kommunistiske Liga (serbokroatisk: Savez komunista Jugoslavije, Савез комуниста Југославије, SKJ/СКЈ (internationalt ofte CPY); slovensk: Zveza komunistov Jugoslavije; makedonsk: Сојуз на комунистите на Југославија), før 1952 Jugoslaviens Kommunistiske Parti (serbokroatisk: Komunistička partija Jugoslavije, Комунистичка партија Југославије, slovensk: Komunistična partija Jugoslavije, makedonsk: Комунистичка партија на Југославија, Komunistička partija na Jugoslavija), var et stort kommunistisk parti i Jugoslavien. Partiet blev grundlagt som et oppositionsparti i Kongeriget af Serbere, Kroater og Slovenere i 1919.

Efter begyndende succes ved valgene, blev partiet forbudt af den kongelige regering, og forblev et ulovligt undergrundsparti frem til anden verdenskrig; til tider blev det voldsomt undertrykt ved magt. Efter Jugoslaviens kollaps i 1941 blev en partisanhær, anført af kommunisterne, en central del af modstandkampen mod besættelsesstyrkerne, og besejrede Aksemagternes besættelsesstyrker, samt deres lokale støttegrupper, i en blodig borgerkrig. Efter befrielsen fra udenlandsk besættelse i 1945 blev der, i henhold til den tidligere vedtagne Tito-Šubašić-aftale, afholdt et valg for at afgøre Jugoslaviens fremtid. Efter en enorm valgsejr konsoliderede partiet sin magtbase og etablerede en etpartistat i form af Den socialistiske føderale republik Jugoslavien, der varede frem til 1990.

Partiet, som er bedst kendt for at være anført af Josip Broz Tito fra 1937 til 1980, var det første kommunistiske regeringsparti i Østblokkens historie, der åbenlyst modsatte sig den fællespolitik, der blev dikteret af Sovjetunionen og blev efterfølgende smidt ud af Kominform i 1948 efter Josef Stalin beskyldte Tito for højrenationalisme. Efter interne udrensninger, skiftede partiet navn til den Kommunistiske lige, og vedtog en politik om arbejdernes selvforvaltning og uafhængig kommunisme (somme tider kaldet "nationalkommunisme"), der tilsammen blev kendt som Titoisme.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Politisk partiSpire
Denne artikel om et politisk parti eller gruppe er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.