Kælk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kælk til leg
Tegning af Fridtjof Nansens kælk, som han benyttede på turen over Grønlands indlandsis i 1888
Børn på kælke i Central Park (1910–20)
Kælk til brug i kælkesport

En kælk er en lille slæde med en plade eller tremmeværk monteret på meder af metal eller træ til brug på sne eller is. Kælke bruges til transport, leg og sport.

Sport[redigér | redigér wikikode]

I kælkesport bruges kælke af typen rodel. Der ligges på ryggen med fødderne forrest når der køres på rodel. I sportsgrenen skeleton ligger udøverne på maven med hovedet forrest. Kælkehockey er en sport som først og fremmest udøves af funktionshæmmede. Det er en variant af ishockey, som udføres siddende på en kælk.

Leg[redigér | redigér wikikode]

Kælke har traditionelt været brugt til leg om vinteren. Enkelte vintersportssteder har udlejning af kælke. En variant af kælk har monteret et rat til styring.

Skikælke[redigér | redigér wikikode]

Skikælke er kælke, hvor mederne er ski. Skikælke har traditionelt været benyttet til transport om vinteren af fx tørv eller hø. De benyttes fortsat til sygetransport af skadede.

Brug på ekspeditioner[redigér | redigér wikikode]

Kælke har været benyttet på polarekspeditioner. Fridtjof Nansen og de fem som fulgte han på over Grønlands indlandsis i 1888 brugte kælke. Nansen og Hjalmar Johansen, som forlod polarskibet Fram for at gå mod Nordpolen i 1895, brugte kælke.[1][2]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Paa ski over Grønland. En skildring af Den norske Grønlands-ekspedition 1888-89. Aschehoug, Kristiania 1890. 704 sider.NBdigital
  2. ^ Fram over Polhavet. Den norske polarfærd 1893-1896.. Aschehoug, Kristiania 1897. 2 bind. 2. bind NBdigital