Vindelälven

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vindelälvens beliggenhed

Vindelälven er et 453 km langt flodsystem i den sydlige del af landskaperne Lappland og Västerbotten (Västerbottens län) med et afvandingsområde på 12.650 km². Vindelälven er en biflod til Umeälven og er omtrent lige så vandrig som denne ved sammenløbet. Vindelälven er Sveriges største biflod. Middelvandføringen ved udmundingen er 190 m3/s.

Vindelälven starter nær grænsen til Norge i den sydlige del af Arjeplog kommun, og løber mod sydøst gennem hele Sorsele kommun, inklusiv søen Storvindeln, passerer gennem Vindeln kommun og en lille del af Umeå kommun, og ender i Vännäs kommun hvor den munder ud i Umeälven øst for Vännäsby, 25 km fra Den Botniske Bugt. På sin vej passerer den Ammarnäs, Sorsele, Rusksele, Åmsele og Vindeln. Vindelälvens største biflod er Laisälven.

Renforsen i Vindelälven

Vindelälven er en af Sveriges fire store uregulerede bjergfloder. Dens vandmængde under forårstøbruddet kan derfor være betydelig større end i den regulerede Umeälven.

I 1993 blev Vindelälven udpeget som en national flod af Sveriges riksdag, sammen med Torne älv, Kalixälven og Piteälven.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Svensk geografiSpire
Denne artikel om Sveriges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 63°55′0″N 19°51′30″Ø / 63.91667°N 19.85833°Ø / 63.91667; 19.85833