Kalkmørtel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Murstensmur pudset op med kalkmørtel, der siden er skallet delvist af.

Kalkmørtel er betegnelsen for kalkbaseret mørtel uden cement. Det er blandet af sand og brændt kalk. Kalkmørtel bruges som pudse- og muremateriale og benyttes ofte til at pudse vægge op med. Kalkmørtelens egenskaber er anderledes end konventionelle mørteler med cement, den er f.eks langt mere diffusionsåben og smidig (hydraulisk) efter at den er tørret og hærdet end cementmørtel.

Kalkmørtels basale råstof er læsket kalk, som fremstilles af skrivekridt, der brændes og blandes med vand og lagres. I Danmark findes store forekomster af skrivekridt. Den kalkmørtel, som indgår i de konventionelle KC (kalk-cementmørteler), fremstilles stadig på en række danske mørtelværker. Derimod er forekomsterne af de særlige kalktyper, som giver ægte hydraulisk kalk, udtømte i Danmark, så de særlige hydrauliske kalktyper i dag importeres fra andre egne af Europa.

Kalkmørtel anvendes i vidt omfang til renovering og restaurering af ældre bygninger med traditionelt murværk. Kalkmørtelen passer sammen med de oprindelige mørteltyper og levner murværket mulighed for at "ånde".

Fremskaffelse af kalkmørtel[redigér | redigér wikikode]

Det er forholdsvis nemt at fremskaffe kalkmørtel. Det kan erhverves i byggemarkeder, direkte ved mørtelværkerne og fra specialleverandør. Almindelig vådmørtel fra byggemarkedet eller mørtelværket er beregnet på opblanding med cement og bør derfor bruges med andre hærdende tilslag. Gode bestandige kalkmørteler erhverves fra specialleverandør eller bestilles særskilt i byggemarkedet.

Normalt købes basismørtelen opblandet. Der er dog principielt intet til hinder for selv at blande mørtelen op fra bunden af kulekalk (lagret kalk) og skarpt, vasket sand. Det er ingen økonomisk fordel, men hjemmeblandingen kan give en god fornemmelse af de enkelte råstoffers betydning for mørtelens beskaffenhed.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]