Litteraturvidenskab

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Litteraturvidenskab er det videnskabelige studium af litteratur. En person, som er uddannet i faget kaldes en litterat. Genstanden for litteraturvidenskab er primært skønlitteratur.

Litteraturvidenskab er en tværfaglig disciplin, som gør brug af metoder og teorier fra bl.a. sociologi, filosofi, historie, lingvistik, æstetisk teori og psykoanalyse. Forskerne beskæftiger sig ofte med perioder og strømninger i litteratur- og kulturhistorien som Romantikken og kulturradikalisme.

Kritik[redigér | redigér wikikode]

Det usædvanligt brede virkeområde for litterater har påkaldt sig kritik for bl.a. dilettanteri og pseudovidenskabelighed. Kritikken er ikke unik og rettes fra tid til anden mod humanvidenskab i almindelighed og er en del af en overordnet videnskabsfilosofisk kontrovers.

Debatten har i Danmark ikke været nær så voldsom og offentlig som andre steder som for eksempel i USA af diskutabel praksis i analysen af naturvidenskaberne blandt ledende teoretikere inden for humaniora. (Science Wars i 1990'erne med Sokal-affæren, hvor et førende humanistisk tidsskrift trykte en fysikers artikel, som var rent nonsens i humanistisk jargon).[kilde mangler]

Bortset fra de rent videnskabsfilosofiske problemstillinger var en overfladisk tværfaglighed en af grundene til kritikken: Humanisterne havde ifølge naturvidenskabsmændene forholdt sig til emner, de ikke havde begrebet.

Litteraturvidenskabsuddannelsen i Danmark[redigér | redigér wikikode]

I Danmark udbyder Københavns Universitet og Syddansk Universitet i Odense bachelor- og kandidatuddannelser i litteraturvidenskab. De er opbygget på fire grundelementer: litteraturhistorie, litteraturanalyse, litteraturteori og litteraturforskning. Samme uddannelse hedder på Aarhus Universitet: litteraturhistorie.

Bachelorer får graden Bachelor of Arts (BA), mens færdiguddannede kandidater bliver cand.mag. (eller MA, Master of Arts).

Se også[redigér | redigér wikikode]