Litteraturvidenskab

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Litteraturvidenskab er det videnskabelige studium af litteratur. En person, som er uddannet indenfor faget kaldes en litterat. Genstanden for litteraturvidenskab er primært skønlitteratur.

Litteraturvidenskab er en særdeles tværfaglig disciplin, som gør brug af metoder og teorier hentet fra bl.a. sociologi, filosofi, historie, lingvistik, æstetisk teori og psykoanalyse. Dermed behandles litteraturen som socialt, historisk, sprogligt og æstetisk fænomen. I forskningen beskæftiger man sig ofte med perioder og strømninger i litteratur- og kulturhistorien som eksempelvis romantikken og kulturradikalismen.

Kritik[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.

Dette brede spektrum af tilgange og det dermed usædvanligt brede virkeområde for litterater har ved en del lejligheder påkaldt sig kritik for blandt andet dilettanteri og pseudovidenskabelighed. Kritikken af videnskabeligheden er ikke unik og rettes fra tid til anden mod humaniora i almindelighed og er en del af en overordnet videnskabsfilosofisk kontrovers. Kritikken af opfattet dilettanteri har derimod historisk været en tilbagevendende kritik af specifikt litteraturvidenskab.

Debatten har i Danmark ikke været nær så voldsom og offentlig som andre steder. Som eksempel på det modsatte medførte en række diskutable praksisser i analysen af naturvidenskaberne blandt ledende teoretikere indenfor humaniora de såkaldte Science Wars i 1990'ernes USA, hvorfra en af de mere kende episoder er den såkaldte Sokal-affære, hvor et førende tidsskrift for humanistisk videnskab ikke opdagede bluffnummeret i en fysikers artikel, som bestod af evident nonsens iblandet humanistisk jargon.

Bortset fra de rent videnskabsfilosofiske problemstillinger, var en opfattet overfladisk tværfaglighed også en af kilderne til kritikken: Humanisterne havde nemlig ifølge naturvidenskabsfolkene forholdt sig til emner, de ikke havde tilstrækkelig forståelse af.

Litteraturvidenskabsuddannelsen i Danmark[redigér | redigér wikikode]

I Danmark udbyder Københavns Universitet og Syddansk Universitet i Odense bachelor- og kandidatuddannelser i litteraturvidenskab. Dér er uddannelserne opbygget omkring fire grundelementer: litteraturhistorie, litteraturanalyse, litteraturteori og litteraturforskning. Ligeledes, med samme fire grundelementer, finder man uddannelsen på Aarhus Universitet, dog her under navnet litteraturhistorie.

Bachelorer modtager i lighed med andre humanistiske uddannelser graden Bachelor of Arts (BA), mens færdiguddannede kandidater modtager graden cand.mag. (eller MA, Master of Arts).

Se også[redigér | redigér wikikode]