Kasbah

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kasbah fra Sfax, Tunesien, Maghreb

En kasbah ( arabisk: قَـصَـبَـة, stavet casbah eller qasbah på engelsk, eller qasaba, gasaba og quasabeh, i Indien qassabah, på portugisisk alcáçova og i Spanien alcazaba) er en type medina eller fæstning (citadel). [1][2][3] Betydningen af ordet kasbah er "befæstning", "gammelby", "vagttårn" eller "donjon".

Borg[redigér | rediger kildetekst]

Udsigt til hovedbygningen i Telouet Kasbah, Marokko, Nordafrika

I Marokko og på Den Iberiske Halvø henviser den arabiske ordform kasbah ofte til flere bygninger i et kernetårn, et citadel eller flere strukturer bag en forsvarsmur. Det spanske ord alcazaba er beslægtet og navngiver den ligbende bygning i Andalusien eller det mauriske Spanien . På portugisisk udviklede det sig til alcáçova . På catalansk resulterede udviklingen i alcassaba. En kasbah var et sted, hvor den lokale leder kunne bo og forsvare sig. En kasbah har høje mure, normalt uden vinduer. I Tanger blev de bygget på bakketoppe, så de lettere kunne forsvares. Nogle blev lagt ved indsejlingen til havne. En kasbah var tegn på rigdom. Da koloniseringen startede i 1830 i det nordlige Algeriet, var der kasbaher, der holdt i mere end 100 år.

Sprogvarianter[redigér | rediger kildetekst]

Ordet kasbah kan også bruges om den gamle del af en by og har samme betydning som et medina . Nogle af de prominente eksempler på kasbah som en gammel by er Casbah of Algiers og Casbah of Dellys. På tyrkisk og urdu er ordet kasaba til en bosættelse, der er større end en landsby og mindre end en by. På serbokroatisk er kasaba (kyrillisk: касаба) betyder en uudviklet provinsiel lille by. I Indien er en qasbah en lille by med muslimske familier af rang.[4]

Vagttårn[redigér | rediger kildetekst]

Kasbah-vakttårn i Hejazi- byen Al Baha, Saudi-Arabien

I Al-Bahah- og Asir- provinserne i Saudi-Arabien og Yemen betyder ordet "qasaba" normalt et enkelt sten- eller klippetårn, enten som en del af et tårnhus eller et tårn alene på en bakketop eller kommandant over et område. Encyclopædia Britannica definerer det som: "Gamle qasaba ("tårne") fundet i provinsen blev brugt som udsigter eller kornlade."[5] En anden bog beskriver disse tårne: ”Tilsyneladende unik for Asir-arkitekturen er qasaba-tårnene. Nogle hævder, at de blev bygget til udkig, og andre at de var kernetårne eller til korn. Måske er det en kombination, selvom den rette placering af en vagttårn på en bjergtop er det forkerte sted til kornlager. " [6] Arkæologer har fundet billeder af lignende tårne i ruinerne af Qaryat al-Fāw, i Rub 'al-Khali eller det tomme kvarter i Saudi-Arabien, der stammer fra det 3. århundrede f.Kr. til det 4. århundrede e.Kr. ”Huse på to etager, understøttet af stenmure, næsten to meter (6 '), der kan prale af indlagt vand og latriner på anden sal. Et iøjnefaldende vægmaleri afbilder svagt et tårnhus i flere etager med personer i vinduerne: Det ligner boliger i Yemen og det sydlige Saudi-Arabien .[7] ”De fleste qasabas har en cirkulær plan, mens nogen er firkantede. Nogle har et bånd af kvartssten lige under vinduerne eller om vinduerne - et godt bevaret eksempler er øverst på Wadi Ain. Resterne af en martellotårn-lignende stenstruktur ligger lige ved jordvejen nord for Al-Masnah. Den ser ud til at være en interessant forgænger for Asir- bondegården og måske tæt forbundet med qasabaen. Den ligger i ruiner nu, men var engang bolig og stærkt defensiv." En beretning siger om en traditionel landsby i Al-Bahah i Saudi-Arabien: ”Selv vejen, der fører til landsbyen, er imponerende og adskillige historiske sten- og skifertårne ligger spredt langs vejen. Al-Bahah-provinsen er kendt som regionen med 1001 tårne, engang bygget til at beskytte landsbyer, veje og plantager fra rivaliserende stammer. I dag er disse tårne forladt, og mange af dem er delvist eller helt i ruiner. " [8]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Morocco Baedeker Guide -Ingeborg Lehmann, Rita Henss – 2012 Page 214 "KASBAH A mud-brick castle that serves as a residence for the local Berber tribe is called a kasbah or »tighremt« in Morocco. Some are private mansions, others are even whole fortified villages with many large and small buildings crowded on ..."
  2. ^ Marrakesh Fez Rabat Barnaby Rogerson – 2000– Page 65 "as its purpose, for a kasbah should be the domain of a ruler, be he sultan, governor or just a tribal chieftain. Most of the ancient cities of Morocco retain a large portion of their outer walls, but the kasbah (the government citadel containing ... "
  3. ^ Morocco – A Country Study Guide Usa Ibp, International Business Publications, USA. – 2006 Page 229 "Sultan Abdelmoumen transformed what was not much more than a Casbah and built a mosque and a palace here too."
  4. ^ Boundaries and identities: Muslims, work and status in Aligarh E. A. Mann – 1992 p. 23 " "A qasbah is a small town distinguished by the presence of 'decent people or families of some rank' (Platts, 1974)."
  5. ^ The New Encyclopædia Britannica. 1998. "Asir." 15th edition. Volume 1, "Micropedia". Page 635.
  6. ^ Mostyn, Trevor. 1983. Saudi Arabia- A MEED Practical Guide. London: Middle East Economic Digest. 2nd edition. Page 320.
  7. ^ "Covington, Richard. 2011. "Roads of Arabia." Saudi Aramco World. March/April 2011. Pages 24-35". Arkiveret fra originalen 15. november 2014. Hentet 25. juli 2020.
  8. ^ "Marble Village of Dhee Ayn."

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]