Kasbah

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kasbah fra Sfax, Tunesien, Maghreb

En kasbah ( arabisk: قَـصَـبَـة), stavet casbah eller qasbah på engelsk, også kendt som qasaba, gasaba og quasabeh, i Indien qassabah, på portugisisk alcáçova, og i Spanien alcazaba, er en type medina eller fæstning (citadel). [1][2][3] Betydningen af ordet kasbah er varieret, herunder "Keep", "gamle by" og "vagttårn" eller "donjon".

Keep[redigér | redigér wikikode]

Udsigt til hovedbygningen i Telouet Kasbah, Marokko, Nordafrika

I Marokko og på Den Iberiske Halvø henviser den arabiske ordform kasbah ofte til flere bygninger i et opholdssted, et citadel eller flere strukturer bag en forsvarsmur. Det spanske ord alcazaba er et beslægtet navn, der navngiver den ækvivalente bygning i Andalusien eller det mauriske Spanien . På portugisisk udviklede det sig til ordet alcáçova . På catalansk resulterede udviklingen i alcassaba. En kasbah var et sted hvor den lokale leder kunne bo og forsvare, hvis en by var under angreb. En kasbah har høje mure, normalt uden vinduer. Nogle gange, som i Tanger, blev de bygget på bakketoppe, så de lettere kunne forsvares. Nogle blev placeret nær indgangen til havne. At have bygget en kasbah var et tegn på rigdom hos nogle familier i byen. Da koloniseringen startede i 1830, i det nordlige Algeriet, var der et antal kasbaher, der holdt i mere end 100 år.

Sprogvarianter[redigér | redigér wikikode]

Ordet kasbah kan også bruges til at beskrive den gamle del af en by, i hvilket tilfælde det har den samme betydning som et medina . Nogle af de prominente eksempler på kasbah som en gammel by er Casbah of Algiers og Casbah of Dellys. I tyrkisk og urdu henviser ordet kasaba til en bosættelse, der er større end en landsby, men mindre end en by; kort sagt, en by. På serbokroatisk er kasaba (kyrillisk: касаба) betyder en uudviklet provinsiel lille by. I Indien er en qasbah en lille by, der er kendetegnet ved tilstedeværelse af muslimske familier af rang.[4]

Vagttårn[redigér | redigér wikikode]

Kasbah-vakttårn i Hejazi- byen Al Baha, Saudi-Arabien

I Al-Bahah- og Asir- provinserne i Saudi-Arabien og i Yemen henviser ordet "qasaba" normalt til et enkelt sten- eller klippetårn, enten som en del af et tårnhus eller et tårn isoleret på en bakketop eller kommandant over et område. Encyclopædia Britannica definerer det som: "Gamle qasaba ("tårne") fundet i provinsen blev brugt som udsigter eller kornblade."[5] En anden bog beskriver disse tårne på følgende måde: ”Tilsyneladende unik for Asir-arkitekturen er qasaba-tårnene. Kontroverser omgiver deres funktion - nogle hævder, at de blev bygget tiludkig, og andre at de var Keeps eller endda til korn. Måske er det en kombination, selvom den rette placering af en vagttårn på en bjergtop er det forkerte sted for et husholdning eller korn . " [6] Arkæologer har fundet billeder af lignende tårne i ruinerne af Qaryat al-Fāw, i Rub 'al-Khali eller det tomme kvarter i Saudi-Arabien, der stammer fra det tredje århundrede fvt til det 4. århundrede e.Kr. ”Huse op til to etager, understøttet af stenmure, næsten to meter (6 '), og kan prale af faciliteter som vandforsyningssystemer og latriner på anden sal. Et iøjnefaldende vægmaleri afbilder svagt et tårnhus i flere etager med figurer i vinduerne: Dets design ligner lignende boliger i dag i Yemen og det sydlige Saudi-Arabien .[7] ”De fleste af qasabas har en cirkulær plan, selvom nogle er firkantede. Nogle gange har de et bånd af kvartssten lige under vinduerne eller indrammer vinduerne - et godt bevarede eksempler er øverst på Wadi Ain. Resterne af en martellotårn-lignende stenstruktur ligger lige ved jordvejen nord for Al-Masnah. Det ser ud til at være en interessant antecedent af Asir- bondegården og måske tæt forbundet med qasabaen. Det er i ruiner nu, men var engang en bolig og er stærkt defensivt." En beretning siger om en traditionel landsby i Al-Bahah, Saudi-Arabien: ”Selv vejen, der fører til landsbyen, er imponerende, og adskillige historiske sten- og skifertårne ligger spredt langs vejen. Al-Bahah-provinsen er kendt som regionen med 1001 tårne, engang bygget til at beskytte landsbyer, veje og plantager fra rivaliserende stammer. I dag er disse tårne forladt, og mange af dem er delvist eller helt i ruiner. " [8]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Morocco Baedeker Guide -Ingeborg Lehmann, Rita Henss – 2012 Page 214 "KASBAH A mud-brick castle that serves as a residence for the local Berber tribe is called a kasbah or »tighremt« in Morocco. Some are private mansions, others are even whole fortified villages with many large and small buildings crowded on ..."
  2. ^ Marrakesh Fez Rabat Barnaby Rogerson – 2000– Page 65 "as its purpose, for a kasbah should be the domain of a ruler, be he sultan, governor or just a tribal chieftain. Most of the ancient cities of Morocco retain a large portion of their outer walls, but the kasbah (the government citadel containing ... "
  3. ^ Morocco – A Country Study Guide Usa Ibp, International Business Publications, USA. – 2006 Page 229 "Sultan Abdelmoumen transformed what was not much more than a Casbah and built a mosque and a palace here too."
  4. ^ Boundaries and identities: Muslims, work and status in Aligarh E. A. Mann – 1992 p. 23 " "A qasbah is a small town distinguished by the presence of 'decent people or families of some rank' (Platts, 1974)."
  5. ^ The New Encyclopædia Britannica. 1998. "Asir." 15th edition. Volume 1, "Micropedia". Page 635.
  6. ^ Mostyn, Trevor. 1983. Saudi Arabia- A MEED Practical Guide. London: Middle East Economic Digest. 2nd edition. Page 320.
  7. ^ Covington, Richard. 2011. "Roads of Arabia." Saudi Aramco World. March/April 2011. Pages 24-35.
  8. ^ "Marble Village of Dhee Ayn."

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]