Kategoridiskussion:Friherrer fra Sverige

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sverige Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Sverige, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Sverigerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Kategori Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Kategori på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Friherrer eller baroner?[rediger kildetekst]

Hvis det, som nævnt i artiklen Friherre, er sådan, at de to ord betyder det samme, og at baron bruges mere end friherre, er det vel "baron", der skal benyttes. Kategori:Baroner fra Sverige kom i øvrigt først, så det bør vel være den, der opretter dubletkategorien, der har en forklaringsopgave. --Palnatoke 27. mar 2011, 08:58 (CEST)

Selvom de to titler rangmæssigt er ens, synes jeg, at det kan være nyttigt at fastholde brugen af friherre for den tysktalende del af Europa, plus Sverige etc., hvor friherre er den gængse betegnelse (og det var den oprindeligt også i Danmark). Et begreb som rigsfriherre ses fx aldrig oversat til "rigsbaron". Et andet eksempel er jarl (earl), der i så fald skulle udgå til fordel for greve, da der er tale om samme rang. --KLN 27. mar 2011, 09:21 (CEST)
Der mangler vist en kilde til at ensheden alene er rangmæssig. Mit indtryk er at det er helt synonyme begreber, og at friherrer blot er baroner, der foretrækker et andet ord. --Palnatoke 27. mar 2011, 10:12 (CEST)
Den engelske WP har en artikel om titlen Freiherr, hvor den historiske og juridiske forskel er forklaret. --KLN 27. mar 2011, 13:02 (CEST)
Artiklen siger at der i det store og hele ikke er nogen forskel - den tyske Freiherr har åbenbart oprindeligt været selvejer snarere end lensmand, men det er så også det... --Palnatoke 28. mar 2011, 09:22 (CEST)
Et andet eksempel på brug af et andet begreb for samme titel er, at engelske lorder også er baroner, eller rettere at engelske baroner foretrækker at titulere sig lord. Lord bruges også rent formelt (og efterhånden yderst sjældent) som samlebetegnelse for de fire nederste rangklasser af the peerage, så det er ikke helt parallelt, men i sin grundsubstans er det det samme. Generelt vil det med at samle alle titler med samme valør under en inter-europæisk betegnelse blive noget rod. Friherre er et begreb for sig selv, og bør have sin egen artikel. Ligeson ritmester er noget andet end kaptajn, selvom det reelt bare er en kaptajn i kavalleriet.--Batmacumba (diskussion) 4. aug 2015, 16:14 (CEST)

Flytteforslag[rediger kildetekst]

Flytteforslag: Kategori:Friherrer fra Sverige

Se evt. på Wikipedia:Flytteforslag

Bruger:Palnatoke forslå den 27. mar 2011, at Kategori:Friherrer fra Sverige flyttes til Kategori:Baroner fra Sverige. Jeg kan ikke se forslaget begrundet. Jeg kan se at Kategori:Baroner fra Sverige tidligere er blevet slettet efter anmodning fra Bruger:Urbandweller. I svwiki kaldes den Kategori:Friherrer fra Sverige og på enwiki Category:Barons of Sweden. Og der er også noget på diskussionssiden --Steen Th (diskussion) 13. mar 2015, 15:52 (CET)

Konklusion:
Nu fylder forslaget snart to år, og der synes ikke at være stemning for flytning. Jeg tillader mig derfor at konkludere, at forslaget er bortfaldet. Vh. SorenRK (diskussion) 8. mar 2017, 17:55 (CET)