Katrin Ottarsdóttir

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Katrin Ottarsdóttir

Katrin Ottarsdóttir (født 22. maj 1957) er en færøsk filminstruktør, manuskriptforfatter, skuespiller, novelleforfatter og digter.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Fra premieren af filmen Ludo i Nordens Hus i Tórshavn den 11. september 2014.

Katrin Ottarsdóttir blev født i 1957 i TórshavnFærøerne. Hun tog i 1976 til Danmark og blev i 1982 den første færing, uddannet på Den Danske Filmskole i København. Hun er barnebarn til forfatteren Heðin Brú.

I 1989 modtog Katrin førsteprisen for filmen Atlantic Rhapsody på den tyske filmfestival Nordische Filmtage i Lübeck. Igen i 1999 modtog Katrin Ottarsdóttir hovedprisen på Nordische Filmtage, denne gang med filmen Bye bye bluebird. Samme film modtog også en Tiger Award på den internationale filmfestival i Rotterdam i år 2000. Katrin Ottarsdóttirs datter Hildigunn Eyðfinsdóttir (født 1975) er hovedrolleindehaver i filmen.

Udover at instruere, skriver Katrin Ottarsdóttir også selv sine manuskripter. De fleste skuespillere i Katrin Ottarsdóttirs film er færøske, ligesom det færøske landskab ofte figurerer som en central kulisse i optagelserne.

I 2007 modtog Katrin Ottarsdóttir et treårigt arbejdsstipendium fra den Færøske kulturfond (Mentanargrunnur Landsins) og har siden da arbejdet på en trilogi af filmportrætter af tre færøske kunstnere. Den første film i trilogien Ingen kan lave det perfekte – om billedhuggeren Hans Pauli Olsen – havde premiere i januar 2008. Den anden – En linje om dagen må være nok! – om digteren og multikunstneren Tóroddur Poulsen – havde premiere i september 2008. Den tredje – om forfatteren Jóanes Nielsen havde premiere i 2009. Alle tre film er såkaldte "one-(wo)man, one camera" produktioner – dvs. at Katrin er både instruktør, fotograf og klipper på filmene.

I 2011 debuterede Ottarsdóttir som digter, da nogle af hendes digte udkom i det færøske litterære tidsskift Vencil. I december 2012 udkom hendes første digtsamling med titlen Eru koparrør í himmiríki? (Er der kobberrør i Himmeriget?). I september 2013 modtog hun M.A. Jacobsen's Kulturpris i kategorien skønlitteratur, for digtsamlingen Eru koparrør í himmiríki? (Er der kobberrør i Himmeriget).[1]

Den 11. september 2014 havde hendes film, Ludo, som er et selvbiografisk, psykologisk drama, premiere i Nordens Hus i Thorshavn. Filmen bygger på digtet med samme titet fra hendes første digtsamling Eru koparrør í himmiríki?. Optagelserne til filmen foregik på øen Sandoy i august 2013. Hovedpersonerne spilles af Lea Blaaberg, som spiller datteren, Hildigunn Eyðfinsdóttir, som spiller den psykisk syge mor og Hjálmar Dam, som spiller faderen.[2]

I 2016 debuterede Ottarsdóttir som novelleforfatter, da hun udgav novellesamlingen Aftanáðrenn på forlaget Sprotin.

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

  • 2016 - Aftanáðrenn. Noveller. Sprotin.[4] 184 sider. ISBN 978-99972-1-214-6
  • 2015 - Messa fyri einum filmi. Digte. Mentunargrunnur Studentafelagsins.[5]
  • 2012 - Eru koparrør í himmiríki? (Er der kobberrør i Himmerige?) digte, Mentunargrunnur Studentafelagsins (forlag), 51 sider, Tórshavn, 2012.[6]

Priser, legater mm.[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]