Katrin Ottarsdóttir

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Katrin Ottarsdóttir

Katrin Ottarsdottir New image.jpg

Personlig information
Født 22. maj 1957Rediger på Wikidata
ThorshavnRediger på Wikidata
Barn Hildigunn EyðfinsdóttirRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Novelleforfatter, filminstruktør, manuskriptforfatter, skuespiller, skribent, digterRediger på Wikidata
Fagområde PoesiRediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Katrin Ottarsdóttirs hjemmesideRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Katrin Ottarsdóttir (født 22. maj 1957) er en færøsk filminstruktør, manuskriptforfatter, skuespiller, novelleforfatter og digter.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Fra premieren af filmen Ludo i Nordens Hus i Tórshavn den 11. september 2014.

Katrin Ottarsdóttir blev født i 1957 i TórshavnFærøerne. Hun tog i 1976 til Danmark og blev i 1982 den første færing, uddannet på Den Danske Filmskole i København. Hun er barnebarn til forfatteren Heðin Brú.

I 1989 modtog Katrin førsteprisen for filmen Atlantic Rhapsody på den tyske filmfestival Nordische Filmtage i Lübeck. Igen i 1999 modtog Katrin Ottarsdóttir hovedprisen på Nordische Filmtage, denne gang med filmen Bye bye bluebird. Samme film modtog også en Tiger Award på den internationale filmfestival i Rotterdam i år 2000. Katrin Ottarsdóttirs datter Hildigunn Eyðfinsdóttir (født 1975) er hovedrolleindehaver i filmen.

Udover at instruere, skriver Katrin Ottarsdóttir også selv sine manuskripter. De fleste skuespillere i Katrin Ottarsdóttirs film er færøske, ligesom det færøske landskab ofte figurerer som en central kulisse i optagelserne.

I 2007 modtog Katrin Ottarsdóttir et treårigt arbejdsstipendium fra den Færøske kulturfond (Mentanargrunnur Landsins) og har siden da arbejdet på en trilogi af filmportrætter af tre færøske kunstnere. Den første film i trilogien Ingen kan lave det perfekte – om billedhuggeren Hans Pauli Olsen – havde premiere i januar 2008. Den anden – En linje om dagen må være nok! – om digteren og multikunstneren Tóroddur Poulsen – havde premiere i september 2008. Den tredje – om forfatteren Jóanes Nielsen havde premiere i 2009. Alle tre film er såkaldte "one-(wo)man, one camera" produktioner – dvs. at Katrin er både instruktør, fotograf og klipper på filmene.

I 2011 debuterede Ottarsdóttir som digter, da nogle af hendes digte udkom i det færøske litterære tidsskift Vencil. I december 2012 udkom hendes første digtsamling med titlen Eru koparrør í himmiríki? (Er der kobberrør i Himmeriget?). I september 2013 modtog hun M.A. Jacobsen's Kulturpris i kategorien skønlitteratur, for digtsamlingen Eru koparrør í himmiríki? (Er der kobberrør i Himmeriget).[1]

Den 11. september 2014 havde hendes film, Ludo, som er et selvbiografisk, psykologisk drama, premiere i Nordens Hus i Thorshavn. Filmen bygger på digtet med samme titet fra hendes første digtsamling Eru koparrør í himmiríki?. Optagelserne til filmen foregik på øen Sandoy i august 2013. Hovedpersonerne spilles af Lea Blaaberg, som spiller datteren, Hildigunn Eyðfinsdóttir, som spiller den psykisk syge mor og Hjálmar Dam, som spiller faderen.[2]

I 2016 debuterede Ottarsdóttir som novelleforfatter, da hun udgav novellesamlingen Aftanáðrenn på forlaget Sprotin.

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

  • 2016 - Aftanáðrenn. Noveller. Sprotin.[4] 184 sider. ISBN 978-99972-1-214-6
    • 2017 - I Afrika er der mange søde børn. Oversat af fofatteren og Hugin Eide. Forlaget Torgard.
  • 2015 - Messa fyri einum filmi. Digte. Mentunargrunnur Studentafelagsins.[5]
  • 2012 - Eru koparrør í himmiríki? (Er der kobberrør i Himmerige?) digte, Mentunargrunnur Studentafelagsins (forlag), 51 sider, Tórshavn, 2012.[6]
    • 2016 - Findes der kobberrør i himlen. Oversat af forfatteren. Forlaget Torgard.

Priser, legater mm.[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]