Kendis

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Den amerikanske fotomodel og rigmandsdatter, Paris Hilton, er en typisk international kendis. Hun er først og fremmest kendt, fordi hun hyppigt omtales i sladderpressen.

En kendis eller berømthed er en levende person, som er bredt kendt i sin samtid på grund af omfattende omtale i massemedier som TV, radio, aviser og ugeblade.

Etymologi[redigér | rediger kildetekst]

Ordet "kendis" kommer af det svenske ord "kändis", der oprindeligt er opstået som studenterjargon, idet det latinske suffiks "-is", hyppigt anvendt på svensk, tilføjes "känd" (svensk: "kendt").[1]

Ordet "berømthed" er afledt af "berømme". Dette ord har kommer oprindeligt fra indoeuropæisk "karə", der betyder "prise" eller "berømme". Ordet blev til "krā-" og "krāmi-", hvilket på fællesgermansk blev til "χrōmian". Herfra kom det til oldnedertysk som "hrōmian"i betydningen "prale", og afledt af dette ord fik man på nedertysk "berômen", der betyder "rose", "omtale positivt", "være stolt af", "prale af" eller "prale med". Dette ord kom så endelig som låneord til dansk for at bliver til nudansk "berømme".[2]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Katlev, Jan. "Ordbogen A-Å", Politikens Etymologisk Ordbog (1. udgave), Aalborg: Politikkens Forlag A/S 2000, side 351. ISBN 87-567-6200-3.
  2. ^ Katlev, Jan. "Ordbogen A-Å", Politikens Etymologisk Ordbog (1. udgave), Aalborg: Politikkens Forlag A/S 2000, side 125. ISBN 87-567-6200-3.
JobSpire
Denne artikel om et job eller en stillingsbetegnelse er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.