Kigurumi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Maskotter i koreansk forlystelsespark.

Kigurumi (着ぐるみ) er det japanske ord for skuespillere, der er iført kostumer, der fuldstændig dækker dem, så de ligner tegnefilmsfigurer, især dyr. Ordet er sammensat af det japanske udsagnsord kiru (着る at have på) og navneordet nuigurumi (ぬいぐるみ tøjdyr). Skuespillerne optræder i indkøbscentre, forlystelsesparker og ved anime conventions. Udtrykket dækket også skuespillere i kostumer i temaparker som Disneyland, tv-serier for børn som Barney og Venner og Bananer i pyjamas og som maskotter ved sportsbegivenheder. De optræder jævnligt som et festligt reklameindslag og er ofte ansat til underholde publikum af børn.

Ordet bruges også om en form for pyjamas, der dækker det meste af kroppen men ikke ansigtet. De er typisk baseret på populære figurer som Pikachu, Peter Plys og Hello Kitty eller dyr som elefanter, dinosaurer, hunde, køer, grise og pandaer.

Kigurumi som animefigurer[redigér | redigér wikikode]

"Doller" ved Kyoto International Manga Summit i 2008.
Uddybende Uddybende artikel: Animegao

En del af begrebet kigurumi dækker over cosplay, dvs. udklædning som animefigurer. Her bliver menneskelige figurer portrætteret ved brug af masker og bodysuits (bodysuiten kaldes for zentai i Japan), der fuldstændig dækker cosplayernes kroppe. En person i et sådan kostume kaldes for en animegao eller "doller". Personens udstyr består af en hel bodysuit, typisk hudfarvet, kombineret med tøj og udstyr, der passer til figuren, der cosplayes som. En maske med paryk dækker hovedet, og måske kan der tilføjes en hat eller lignende for at gøre udseendet komplet. Personen ser gennem øjenhuller i masken, typisk placeret der hvor øjenvipperne ellers ville være på masken.

Professionelle dollers optræder ofte på scener i Japan for at promovere animeserier, film og tv-shows. Blandt de kendte eksempler er Pretty Cure, hvor der er lavet tolv forskellige animeserier med magiske piger og en række tilsvarende sceneshows. Af og til afholdes også All Stars Show, hvor man samler figurer fra de forskellige serier, med det resultat at der kan være over tyve forskellige skuespillere i hver deres kostume på scenen.

Privatpersoner gør det også i kigurumi på denne måde, om end det stadig har karakter af niche i forhold til cosplay i øvrigt. Det er dog blevet noget mere populært i Asien siden 1980'erne og har også fået nogen interesse i Nordamerika og Europa. De private dollers er oftest mænd, der gengiver kvindelige figurer, hvilket på sin vis gør det til en form for crossplay. Maskerne kan laves selv men kan også købes over internettet fra firmaer som de japanske Dolphin Factory[1] og Build Up Studio SIGMA.[2]

Fursuit[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Fursuit

En anden variation af emnet er det, der på engelsk kaldes for fursuit, der dækker over maskotlignende kostumer forestillende dyr og tegnefilmsfigurer. Sådanne dragter dækker fuldstændig en persons krop og er ofte udstoppet ekstra for at få den ønskede form.

En variation af fuirsuit er det, der uformelt kaldes for "partials", hvor der kun bæres kostumets hoved og hænder/arme, mens resten af kroppen dækkes af normalt tøj. Partials inkluderer typisk men ikke altid normale sko i stedet for særlige sko, der ligner dyrefødder, da bæreren prøver at se almindelig ud, og fordi det vil kræve ekstra arbejde at lave de særlige sko. Det er da også et problem for folk iført almindelige fursuits at holde sålerne fra at blive ødelagt, når de går rundt. Af samme årsag bruger de af og til sandaler for at beskytte sålerne.

Kigurumi som pyjamas[redigér | redigér wikikode]

Kigurumi-pyjamas.

Ordet kigurumi kan også bruges om en pyjamas, der dækker hele kroppen, og som er baseret på dyr eller tegnefilmsfigurer. Det er ikke ment som kostume men derimod som nattøj, om end brug på gaden også forekommer. I modsætning til de ovennævnte kostumer er ansigtet her frit.

Pyjamasserne laves af en række producenter, der tilbyder mange forskellige muligheder. Det kan være dyr som katte, bjørne, hunde, kaniner, pandaer, pingviner, ræve, vaskebjørne, enhjørninger, hamstre og koalaer. Men det kan også være figurer fra tv-serier, anime, videospil og film som Pikachu fra Pokémon, Kirara fra InuYasha, Disney-figurer, Jack Skellington fra Tim Burtons The Nightmare Before Christmas, Totoro fra Min nabo Totoro, Hello Kitty og Care Bears.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Dolphin.  (japansk)
  2. ^ Build Up Studio SIGMA.  (japansk)