Kiropraktik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Kiropraktik ((Græsk): kheír, hånd, og praktikós, virksom) er en alternativ behandlingsform hvor udøveren igennem manipulationsbehandling genopretter et leds naturlige bevægelighed igen. Derved mindskes påvirkningen af nervesystemet og dermed kan smerter i kroppen bedres. Manipulationsbehandling har været bekendt siden Oldtiden, men kiropraktikken blev grundlagt i 1897 af den magnetiske healer Daniel David Palmer. Palmer mente at fx sukkersyge, skyldtes ryghvirvlers forstyrrelse af nervebanerne. En antagelse der senere viste sig at være forkert. Ortodokse kiropraktorer anser kiropraktik som en holistisk behandlingsform på linje med healing og yoga. Mere pragmatiske kiropraktorer tager sig af mekaniske lidelser i kroppens muskel- og skeletsystem.

Det betyder at kiropraktik både anses for at være alternativ behandling/pseudovidenskab, og sundhedsvidenskabelig, manuel terapi. Der er stor forskel på kiropraktik fra verdensdel til verdensdel. Amerikanske kiropraktorer er relativt ortodokse, mens professionen i bl.a. Australien, Storbritannien, Schweiz og Danmark har udviklet sig til en evidensbaseret profession. I Danmark er langt de fleste kiropraktorer af den pragmatiske orientering og tager sig udelukkende af lidelser i bevægeapparatet.

Danske kiropraktorer blev tidligere uddannet uden for landets grænser, men i dag kan man blive uddannet i klinisk biomekanik (lægevidenskabelig kiropraktik) ved Syddansk Universitet[1]. Kiropraktorerne er organiseret i Dansk Kiropraktor Forening. Dansk Kiropraktor Forening har indgået en overenskomst med Regionerne, som sikrer patienterne tilskud igennem sygesikringen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet - Syddansk Universitet (30.8.2013). Klinisk biomekanik - kiropraktor uddannelsen (kandidat).