Kløvedal (Ringenes Herre)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Kløvedal. (Se også artikler, som begynder med Kløvedal)

Kløvedal (engelsk Rivendell) er tilholdsstedet for elverfyrsten Elrond i fantasy-romanerne Hobitten og Ringenes Herre af den britiske forfatter J.R.R. Tolkien.

I Ringenes Herre optræder det som stedet hvor man afholder Rådsforsamlingen hos Elrond, her dannes Ringens broderskab og det er her Bilbo trækker sig tilbage på sine gamle dage. Desuden spiller det en mindre rolle i Hobitten.

Rolle i Tolkiens Værker[redigér | redigér wikikode]

Kløvedal omtales også som "det sidste hyggelige hus", et sted der er kendt viden om for at være et af elvernes sidste tilholdssteder. Her samles de vise, de gode og de modige, og selv om Kløvedal selv holdes skjult af elvermagi, spiller Elrond og hans folk en aktiv og åben rolle i alle større begivenheder (i modsætning til f.eks. dronning Galadriels Lorien der er helt skjult for omverdnen).

Bilbo kommer til Kløvedal på sin rejse med Gandalf på vej til det ensomme bjerg, og her hjælper Elrond med at tyde det hemmelige kort der viser bagindgangen til Erebor.

Hertil fortrækker Bilbo da han forlader herredet for her kan han fordybe sig i at skrive sin bog og studere gamle kort og skrifter.

Og hertil kommer Frodo sammen med sine venner i starten af Ringenes Herre da han er på flugt fra De sorte Ryttere. Hans sår heles ved Elronds lægekunst, hertil kommer Boromir for at søge råd og her mødes hobitter, mennesker, elvere og dværge for at forstå og diskutere Herskerringens videre skæbne. Her nedsættes Ringens Broderskab og herfra drager Frodo og broderskabet ud på den sidste mission for at tilintetgøre ringen.

Efter at herskerringen er ødelagt og Sauron styrtet vender Frodo og broderskabet tilbage til Kløvedal, før Frodo fortsætter til Herredet.

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Kløvedal var beliggende nordligt i den vestlige udkant af Tågebjergene i en skjult dal, og blev bygget af Elrond i år 1697 i den 2. alder. I dette år blev elverriget Eregion (hvor Magtens ringe blev smedet) ødelagt af Sauron, og Elrond ledte en hær for at bekæmpe Sauron. Han måtte dog trække sig tilbage og holdt sig skjult på det sted hvor han senere anlagde Kløvedal.

Elrond levede og regerede her sammen med sin kone og deres datter Arwen, og en hel del andre elvere - både Noldor og Sindar - bl.a. Glorfindel og Gildor Inglorion. På elversproget sindarin hed Kløvedal "Imladris".

I sidste del af 3. alder var Kløvedal sæde for Det hvide Råd hvor man diskuterede kampen mod Sauron. Her besluttede man bl.a. på et møde år 2941 i den 3. alder at indlede et angreb mod fæstningen Dol Guldur hvor Sauron mentes at opholde sig - det var samme år som Bilbo kom til Kløvedal første gang.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: