Hobbitten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler romanen. For filmen, se Hobbitten (film)

Hobbitten, eller ud og hjem igen (The Hobbit, or There and Back Again) er en fantasy- og børnebog af J.R.R. Tolkien fra 21. september 1937.

Der er mange forklaringer på ordet "hobbit" (der er Tolkiens egen opfindelse). Måske er det er en sammensmeltning af det latinske homo (menneske) og det engelske rabbit (kanin).

Hovedpersonen er hobbitten Bilbo Sækker (Engelsk: Bilbo Baggins). Hobbitterne er en slags væsener, der er noget mindre end mennesker. De bruger tøj, men går med bare fødder, der er dækket af kraftig hårvækst. De foretrækker at bo i luksuriøst udstyrede huler. Hobbitterne er fredsommelige og har deres eget lille land og deres egen kultur med havebrug og landbrug.

Tolkien beskriver selv hobbitterne i (fra den danske oversættelse af Karen Nyrop):

"De er (eller var) et lille folk, omkring halvt så høje som os og mindre end de skæggede dværge. Hobbitter har ikke skæg. Der er kun lidt eller intet trolderi ved dem, undtagen af den ganske almindelige dagligdags slags, der hjælper dem til at forsvinde... De har det med at være tykmavede, og de klæder sig i klare farver (først og fremmest grønt og gult), de går uden sko, fordi deres fødder af naturen har læderagtige såler og en tyk, varm, brun pels, som ligner håret på deres hoveder (det er krøllet); de har lange, smidige, brune fingre, rare ansigter, og de ler en dyb, smittende latter..."

Hobbitten er forgænger til den populære trilogi Ringenes Herre af samme forfatter. Hobbitten er lettere at gå til end efterfølgerne og bærer præg af at være begyndt som en børnefortælling. Senere fandt Tolkien ud af, at han slet ikke var færdig med at skrive om sin spændende sagnverden, og fortsatte i Ringenes Herre i en mere alvorlig tone. Også i andre bøger som Silmarillion. Den blev udgivet posthumt, færdiggjort at hans søn Christopher.

Tolkien havde også en anden bog på tegnebrættet efter hans trilogi om Midgård. Den skulle foregå få hundrede år efter Saurons fald og skulle have handlet om, at menneskene i Gondor gjorde oprør mod deres konge. Tolkien skrinlagde projektet, "Den nye skygge", fordi den ikke handlede om det gode mod det onde, men om menneskets fejlbarlighed.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Tolkien, J.R.R., Hobbitten eller Ud og hjem igen, Gyldendal 1984