Klaus-Dieter Baumgarten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Klaus-Dieter Baumgarten
Født 1. marts 1931 Rediger på Wikidata
Werna Rediger på Wikidata
Død 17. februar 2008 (76 år) Rediger på Wikidata
Zeuthen Rediger på Wikidata
Politisk parti Sozialistische Einheitspartei Deutschlands Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Officer, journalist, skribent, forfatter, politiker Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Scharnhorst-ordenen Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Klaus-Dieter Baumgarten (født 1. marts 1931 i Werna ved Ellrich, død 17. februar 2008 i Zeuthen) var fra den 1. august 1979 til 28. februar 1990 stedfortræder for "ministeren for nationalt forsvar" i DDR og chef for DDRs grænsestyrker. Dermed havde han ansvaret for at bevogte Berlinmuren.

Han var udlært snedker og blev medlem af det kommunistiske ungdomsforbund Freie Deutsche Jugend i 1946. To år senere blev han medlem af SED, og i begyndelsen af 1949 fik han arbejde i Volkspolizei, politistyrkerne i den sovjetiske besættelseszone. Han steg hurtigt i graderne og studerede ved et sovjetisk militærakademi. Fra 1965 til 1970 var han stedfortræder for chefen for grænsetroppene. Frem til 1972 fulgte videre studier ved den russiske generalstabs militærakademi. I 1974 blev han udnævnt til DDR-general og blev forfremmet til generaloberst i 1988. Han havde også været i kommunistpartiet.

Efter Tysklands genforening indledte statsadvokaten i Berlin en efterforskning mod Klaus-Dieter Baumgarten og andre generaler i grænsetroppene. Den 27. oktober 1995 begyndte retssagen mod ham og flere andre tiltalte. Den 10. september 1996 blev Klaus-Dieter Baumgarten dømt til 6 år og 6 måneders fængsel for 11 drab og fem drabsforsøg på flygtninge. De medtiltalte blev også dømt.

Afsoningsforholdene for Baumgarten var komfortable. Således fik han lov til at deltage i politiske arrangementer sammen med SEDs efterfølger, partiet PDS. Den 15. marts 2000 blev han løsladt efter at have afsonet halvdelen af straffen. Klaus-Dieter Baumgarten var før og efter fængselsopholdet politisk aktiv i PDS og skrev regelmæssigt for den venstreorienterede avis Neues Deutschland.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]