Lokalhistorisk arkiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Et lokalhistorisk arkiv er et lokalt baseret arkiv, der indsamler for eksempel dokumenter, fotografier, film, landkort og lignende i eller om et nærmere afgrænset lokalområde, for eksempel et eller flere sogne, en by eller en hel kommune. Ofte suppleres med indsamling af mundtlige erindringer.

Formål og arbejde[redigér | redigér wikikode]

De fleste arkiver i Danmark arbejder desuden med formidling af og oplysning om lokalområdets historie f.eks. ved udstillinger og ved at forfatte og publicere artikler, årbøger, kalendere og digitale formidlingstilbud.

Mange lokalhistoriske arkiver i Danmark er drevet af frivillig, ulønnet arbejdskraft. Ofte står en forening eller støttekreds bag. Det gælder i særlig grad de mange arkiver, der dækker en af de i 1970 nedlagte sognekommuner.

Arkiver, der dækker de tidligere købstæder eller de i 2007 dannede kommuner, drives helt eller delvist med kommunalt ansat personale.

Et lokalhistorisk arkiv indsamler i modsætning til et museum ikke genstande.

Af og til ses betegnelsen lokalhistorisk samling. Dette er principielt et lokalt arkiv, der i begrænset omfang også samler på genstande – købmandens kasseapparat, børnesparebøsser fra skolen eller et stykke sprængt togskinne fra lokal jernbanesabotage under Besættelsen.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Det første lokalhistoriske arkiv blev oprettet i 1937 i Fåborg.[1]

Landsdækkende sammenslutning[redigér | redigér wikikode]

En stor del af de lokalhistoriske arkiver er organiseret i Sammenslutningen af Lokalarkiver, der er stiftet i 1949. Størstedelen af de professionelt drevne arkiver, der dækker købstæder og typisk har ansvar for en hel storkommune, er organiseret i Organisationen Danske Arkiver, stiftet 2006. En mindre del er organiseret i Landsforeningen Danmarks Egnsarkiver, der er stiftet i 2007.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Lokalhistoriske arkiver (1978), Arkivserien, Landsarkivet for Fyn, Arkivskabte Hjælpemidler

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]