Kommandør

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Kommandør (ordensvæsen).

Kommandør (afledt af (Fransk): commander for 'at kommandere') er en OF-5 søofficersgrad svarende til graden oberst i Hæren og Flyvevåbnet. Det nærliggende engelske ord commander er ikke en grad indenfor landtropperne, men skal snarere oversættes til; "anfører", "leder", "hærchef", "delingsfører" eller "chef". Stillinger som vagt-, pjece- og kampvognskommandør er ikke grader. Tidligere fandtes også Kompaniekommandør for kompagnichef.

Forsvaret[redigér | redigér wikikode]

I Danmark forkortes kommandør til KD og cheferne for Flådestation Frederikshavn, Flådestation Korsør og chefen for en eskadre er kommandører.
Chefen for kongeskibet Dannebrog er H.M. Dronningens Jagtkaptajn med graden kommandør.

I Forsvarets Sundhedstjeneste vil stabslæger af 1. grad, med tilknytning til Søværnet eller i søværnsuniform, bære kommandørdistinktioner[1].

Chefen for Marinehjemmeværnet er en kommandør og er lønnet.

Kommandører svarer i Royal Navy og i U.S. Navy til Captain og til Kapitän zur See i Bundesmarine.

Ifølge NATO er Commander en OF-4 officer og svarer til kommandørkaptajn på dansk. Det betyder at agent 007 – 'Commander' Bond er kommandørkaptajn Bond på dansk.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilde[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Bekendtgørelse om militære grader mv. for personel i det militære forsvar 5) oberst, kommandør, stabslæge af 1. grad, stabsdyrlæge, stabstandlæge
Marine Stub
Denne artikel om sømilitære emner er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Militær