Konservative Gymnasiaster

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Konservative Gymnasiaster var i knap 70 år en markant dansk gymnasieorganisation med løs tilknytning til Det Konservative Folkeparti.

Organisationen blev grundlagt i 1931 som en fraktion under Konservative Studenter i København (Konservative Studerende) med tilknytning til gymnasiebladet "Front" stiftet i 1933 med (senere folketingsmedlem) Hagen Hagensen som leder. Fra 1935 blev KG en selvstændig organisation med (senere landsretssagfører) Bent Wellejus som formand. Først i 1950'erne forsvandt KG, men blev ca. 1958 genoplivet af (senere biskop) Erik Norman Svendsen og (senere udenrigsminister) Per Stig Møller.

I begyndelsen af 1980'erne fik KG medvind og nåede et medlemstal på ca. 3.000. Organisationen anlagde i de år en skarp frihedsorienteret ideologisk linje, der ofte var meget kritisk mod moderpartiet, som den vedvarende fremhævede sin formelle uafhængighed af. Samtidigt var den offensiv i kampen mod Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS), som den så som en kommunistisk domineret frontorganisation.

I 1983 blev KG grundet intern ideologisk uenighed splittet i to: Den mere markante Konservative Gymnasiasters Landsorganisation (der var fortsættelsen af den eksisterende organisation) og den mere moderate udbrydergruppe, Landsorganisationen Konservative Gymnasiaster (der blev anerkendt af Konservativ Ungdoms Landsorganisation og moderpartiet). De to grupper blev genforenet i 1988. Organisationen blev nedlagt, da medlemstallet faldt i KU og KG i begyndelsen af 1990'erne.

Mange prominente borgerligt-liberale har været aktive i KG. Ud over de senere ministre Erik Ninn-Hansen, Hans Engell og Anne Birgitte Lundholt var der borgmester Hans Toft, chefredaktørne Jørgen Schleimann og Leif Beck Fallesen, erhvervsmanden og politikeren Jens Heimburger, finansmanden Lars Seier Christensen og forfatteren Benn Q. Holm.

Landsformænd for Konservative Gymnasiaster (ukomplet)[redigér | redigér wikikode]

Konservative Gymnasiasters Landsorganisation:

Landsorganisationen Konservative Gymnasiaster: