Kriminel lavalder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
DanishView.svg Denne artikel omhandler overvejende eller alene danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.

Den kriminelle lavalder er en aldersmæssig grænse for, hvornår man pådrager sig et strafferetligt ansvar. Den kriminelle lavalder i Danmark er 15 år. Den blev 1. juli 2010 sænket fra 15 til 14 år,[1] hvilket var modstrid med FN's anbefalinger, og som udløste kritik fra medlemmerne af FN's komité for Barnets Rettigheder.[2][3] Den 1. marts 2012 blev grænsen igen hævet til 15 år.[4]

Den kriminelle lavalder betyder, at børn under 15 år ikke kan idømmes straf for en forbrydelse, uanset hvor grov den måtte være. Med straf forstås også betinget dom, bøde eller tiltalefrafald. Et barn under lavalderen kan dog blive holdt erstatningsansvarlig for sine gerninger. Begrundelsen for den kriminelle lavalder er typisk børns manglende modenhed og mangel på forståelse for konsekvenserne af deres handlinger eller at ubetinget frihedsberøvende straf kan have skadelige virkninger på et barn. Kriminelle under 15 år bliver i stedet anbragt i en institution, evt. uden samtykke fra barnet og dets forældre.

I andre lande er den kriminelle lavalder undertiden lavere, bl.a. er grænsen i England ved visse former for kriminalitet 10 år. Handlinger begået af børn under 10 år var tidligere ubetinget straffrie i Danmark, mens børn mellem 10 og 15 kunne straffes, såfremt man antog, at de kendte til det strafbare i den begåede handling. Tidligere var der desuden en strafgrænse for forsætligt drab på 14 år, ligesom der var særlige opdragelsesanstalter for børn over 12 år, der havde begået grov eller gentagen kriminalitet.

Undertiden kommer der forslag i den politiske debat om at ændre grænsen både i op- og nedadgående retning. I 2007 foreslog Dansk Folkeparti eksempelvis at sænke grænsen til 12 år. Ved folktingets åbning tirsdag d. 6. oktober 2009 annoncerede statsministeren planer om en styrket indsats mod ungdomskriminalitet,[5] som bl.a. indebar en sænkning af den kriminelle lavealder til 14 år. Forslaget om at sænke den kriminelle lavalder er i konflikt med anbefalingerne fra regeringens kommission vedrørende ungdomskriminalitet.

Internationalt fastslår artikel 37 i FN's Børnekonvention, at anholdelse og fængsling af børn kun må anvendes som sidste mulighed, at det kun må ske i det kortest mulige passende tidsrum og at børn ikke bør afsone blandt voksne kriminelle. Artikel 40 forpligter konventionens parter til at fastsætte en kriminel lavalder i deres lovgivning, men bestemmer ikke hvad denne alder skal være.

FNs "Komité for Barnets Rettigheder" anbefaler at den kriminelle lavalder som absolut minimum bør være 12 år og at en lavere lavalder må anses for uacceptabelt internationalt.[6]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder[redigér | redigér wikikode]