Kupa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kupa / Kolpa
Kupa ved Prelesje i Slovenien
Overblik
Andre navne Kulpa
Land Slovenien Slovenien, Kroatien Kroatien
Geografi
Udspring Risnjak Nationalpark
- højde
313 moh.
45°29′27″N 14°41′22″Ø / 45.49083°N 14.68944°Ø / 45.49083; 14.68944 (udspring)
Udmunding Sava (→DonauSortehavet
- sted
Sisak
45°27′36″N 16°24′8″Ø / 45.46000°N 16.40222°Ø / 45.46000; 16.40222
Fysiske kendetegn
Længde 294 km
Afvandingsareal 10.032 km²
Oversigtskort
Kupa er placeret i Kroatien
Udspring
Udspring
Udspring
Udspring
Udmunding
Udmunding
Kupas udspring og udmunding

Floden Kupa eller Kolpa ([ ˈkóːwpa ]; fra latin: Colapis i romertiden ; ungarsk: Kulpa), er en højre biflod til Sava, der danner en naturlig grænse mellem det nordvestlige Kroatien og det sydøstlige Slovenien. Den er 297 km lang, hvoraf dens grænsedel har en længde på 118 km [1] og resten ligger i Kroatien.

I dets øvre løb løber Kupa gennem De Dinariske Alper, til den forlader Kočevski Rog og Ogulinsko zagorje.
I dens nedre løb bugter Kupa sig gennem sletterne i det pannoniske floraområde.

Navn[redigér | rediger kildetekst]

Navnet Colapis, der er optegnet i oldtiden, formodes at komme fra de urindoeuropeisk rødder *quel- 'drej, bugter' og *ap- 'vand', der betyder 'slyngende vand'. En alternativ fortolkning er *(s)kel- / *skul- 'skinnende, lys', der betyder 'klar flod'.[1]

Kupa-floden i Šišinec

Flodens løb[redigér | rediger kildetekst]

Kupa har sit udspring i den bjergrige region Gorski Kotar, nordøst for Rijeka, i området Risnjak Nationalpark i Kroatien. Den løber et par kilometer østpå, modtager den lille Čabranka-flod fra venstre, inden den når den slovenske grænse.

Den fortsætter derefter mod øst mellem den hvide Carniola-region (Bela krajina) i nord og Centralkroatien i syd. Kupa modtager tilstrømning fra Lahinja-floden fra venstre, passerer Vrbovsko og løsner sig til sidst fra den slovenske grænse efter at have passeret Metlika.

Den når derefter byen Karlovac, hvor den modtager tilløb fra to andre floder fra højre, Dobra og Korana (som igen får selskab af Mrežnica). Kupa fortsætter med at løbe mod øst, hvor den smelter sammen med Glina fra højre, passerer derefter gennem to små byer kaldet Šišinec og Brkiševina, og fortsætter derefter til byen Sisak, hvor den smelter sammen med Odra fra venstre og efter at have passeret igennem Sisak bymidte, løber ud i Sava-floden.

Vandkvalitet[redigér | rediger kildetekst]

Den øvre Kupa temmelig uforurenet nedstrøms til Karlovac, og er et populært sted at bade om sommeren. Strækningen fra Stari Trg ned til Fučkovci har siden været 2006 er en del af den slovenske Krajinski park Kolpa naturreservat.

De hydrologiske parametre for Kupa overvåges regelmæssigt ved Radenci, Kamanje, Karlovac, Jamnička Kiselica og Farkašić.[2]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Šimunović 2013, s. 205–206.
  2. ^ "Daily hydrological report". meteo.hr. Croatian Meteorological and Hydrological Service. Hentet 14. november 2020.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • "Predantički toponimi u današnjoj (i povijesnoj) Hrvatskoj" [Pre-Roman placenames in present-day (and historical) Croatia]. Folia Onomastica Croatica.
  • "Geomorfološke osobine doline Kupe između Karlovca i Siska". Hrvatski geografski glasnik.