Legoland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra LEGOLAND)
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler Legoland-kæden. For den danske udgave, se Legoland Billund Resort.
London i Legoland Windsor
Miniland i Legoland Billund.

Legoland er et mærke og varemærke, ejet af Merlin Entertainments, for forlystelsesparker, som har legetøjet LEGO som tema. Den første park åbnede i Billund i 1968 som en udendørsudstilling med Lego-huse, landskaber, kørende tog og sejlende skibe. Det blev suppleret med en trafikskole, et stort Lego-tog, en indianerlejr, et dukketeater og en dukkesamling.

Nye parker efter samme koncept er opført i Windsor i England, Günzburg i Tyskland, Carlsbad og Winter Haven i USA samt Johor Bahru i Malaysia.

LEGO solgte i 2005 parkerne til det britiske selskab Merlin Entertainments Group, som Kirkbi (holdingselskab og pengetank for LEGO) er medejer af. LEGO og Kirk-familien, som ejer LEGO, købte ved samme lejlighed nemlig 30 procent af aktierne i selskabet. Kædens 6 parker (2015) omsatte for 1,9 mia. kroner (1. halvår 2015).[1]

LEGOLAND-parker i verden[redigér | redigér wikikode]

LEGOLAND i Günzburg i Tyskland.

LEGOLAND-parker på vej[redigér | redigér wikikode]

I maj 2008 blev planer om et dengang femte LEGOLAND offentliggjort. Dermed forventes en legoland-park åbnet i Dubai i projektet Dubailand kaldet Legoland Dubailand. På grund af finansielle problemer hos initiativtagerne er planerne skredet og den forventede åbning i 2011 er ikke sket. Ifølge Merlin Entertainments og Lego er åbningen af Legoland Dubai i stedet udskudt til 2016.[3][4]

Ophørte LEGOLAND-parker[redigér | redigér wikikode]

Legoland Discovery Centre i verden[redigér | redigér wikikode]

Legoland Discovery Centre Oberhausen.

I 2007 introduceres konceptet Legoland Discovery Center som et indendørs mini-LEGOLAND. Det første åbnede i Berlin og er siden fulgt af flere, så der pr. 2015 er tretten centre fordelt på seks lande verden over.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]