LEGO

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
LEGO
LEGO logo.svg
Virksomhedsform Aktieselskab
Grundlæggelse Billund, Danmark 1932
Hovedsæde(r) Billund, Danmark
Nøgleperson(er) Jørgen Vig Knudstorp, Administrerende direktør
Kjeld Kirk Kristiansen, næstformand og storaktionær
Branche(r) Legetøj
Produkt(er) LEGO bl.a. legoklodser
Cvr-nummer 54562519
Hjemmeside(r) www.lego.com
Slot bygget af LEGO-klodser.

LEGO A/S (engelsk:The LEGO Group) er en international dansk familieejet legetøjskoncern, med hovedsæde i Billund. Oprindeligt lavede virksomheden udelukkende trælegetøj af høj kvalitet, men i de sidste 40 år har de lavet legoklodser og andre produkter.

Navn[redigér | redigér wikikode]

Navnet "LEGO" er en sammentrækning af 'LEg GOdt'. Navnet betyder dog også på latin enten "jeg samler", "jeg sammensætter" eller "jeg læser". Disse yderligere betydninger, hvoraf de to første er meget relevante, gav først mening, da koncernen begyndte at lave plastikklodser med knopper ('legoklodser'), sådan at de kunne sættes sammen.

Tidslinje[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Tidslinje for LEGO

LEGO systemets grundpatent[redigér | redigér wikikode]

LEGO-systemet.
Lego Duplo

28. januar 1958 kl. 13:58 indgaves patentansøgning på rør i LEGO-systemelementer. Titlen lød: ”Kasseformede elementer med koblingsorganer”. Rør i elementerne bevirkede, at elementerne kunne holde langt bedre sammen. Patentet betragtes som LEGO-systemets grundpatent. Det er dog ikke dette patent, der er hovedårsagen til LEGO-systemets og LEGO-Koncernens succes. Vigtigere er selve LEGO-systemet.

I modsætning til andre firmaer, der har markedsført ”kasseformede elementer med koblingsorganer”, har LEGO-Koncernen i udviklingen af nye elementer sikret, at alle nye elementer passer sammen med alle tidligere frigivne elementer. Det er sikret ved, at man i LEGO Koncernen har udarbejdet og overholdt præcise elementstandarder, der beskriver kravene til LEGO-systemelementer. Fundamentet i systemet er standarder for: moduler, koblinger og regler for, hvordan systemet anvendes.

Det betragtes[Af hvem?] som illoyal konkurrence at producere og markedsføre elementer, der lukrerer på LEGO-systemet ved at være sammenbyggeligt med LEGO-systemet, uden at dette er aftalt med LEGO-Koncernen.

Afledte virksomheder[redigér | redigér wikikode]

Modulex grundlagdes i 1963. LEGOLAND åbnede 7.juni 1968.

Andre produkter og services[redigér | redigér wikikode]

Udover LEGO klodser har LEGO koncernen også lanceret en del andre produkter. Dette tæller bl.a. tøjmærket LEGOwear, LEGO Brætspil samt en lang række ting med "LEGO knopper" som eksempelvis madkasser og salt & peber sæt. Derudover er der også blevet udgivet en lang række computerspil, racerspil, spil bygget over licenstemaer som f.eks. Pirates of the Caribbean, Indiana Jones og Star Wars.

LEGO's officielle hjemmeside var første gang online i 1996, men har siden da undergået store forandringer. I dag tæller den udover oversigt over nuværende produkter også online butik, spil, filmsekvenser og Pick a Brick, hvor man kan bestille enkelte klodser uden at købe hele sæt.

LEGO Store[redigér | redigér wikikode]

LEGO driver i alt 106 LEGO Stores spredt i Nordamerika og Europa. Disse butikker sælger udelukkende produkter produceret af LEGO. De fordeler sig således: 64 i USA, ni i Storbritannien, ti i Tyskland, fire i Canada og en i Danmark[1].

Navnestridigheder[redigér | redigér wikikode]

LEGO fører hvert år 200 internationale retssager[2] for at beskytte deres navn og varemærke.

Galleri Lego[redigér | redigér wikikode]

I efteråret 2003 åbnede Louise Lego Andersen et kunstgalleri ved navn Galleri Lego. En måned senere henvendte medarbejdere fra LEGO Juris A/S sig i galleriet og sagde, at det ville ende med en retssag, hvis hun ikke skiftede navn[3].

LEGO-Koncernens udgangspunkt var, at deres varemærke var så stærkt, at brugen ud fra et mellemnavn stadigvæk ville være krænkende. Louise Lego Andersens udgangspunkt var, at hendes mellemnavn stammede fra hendes morfar, der i 1908 fik mellemnavnet i dåbsgave – altså en del år før LEGO Koncernen fik sit navn.

Sagen blev i første omgang afgjort i Sø- og Handelsretten, hvor Louise Lego Andersen var repræsenteret ved sin onkel, Eigil Lego Andersen. Afgørelsen betød, at hun gerne måtte bruge Lego som mellemnavn, når hun solgte billeder, og hun måtte underskrive billederne med L. Lego, ligesom det var i orden at kalde galleriet for Galleri Lego.

Det blev dog også afgjort, at hun ikke måtte bruge Lego som søgeord på nettet, og at hun ikke måtte bruge Lego som efternavn. Derfor besluttede hun sig for at gå videre til Højesteret med sagen.

Louise fjernede i mellemtiden sit gamle efternavn, hvilket var muligt med den nye navnelov, og hed derefter Lego til efternavn.

I november 2007 blev det i Højesteret afgjort, at Louise var berettiget til at bruge betegnelsen Galleri Lego, at bruge LEGO og Lego som efternavn, at markedsføre sin virksomhed under domænet galleri-lego.dk og at bruge LEGO som søgeord på nettet. Ydermere skulle LEGO-Koncernen betale 150.000 kr. i sagsomkostninger. Retten konkluderede, at Louises produkter kun vagt lignede LEGO-Koncernens produkter, og at der ikke var nogen reel forvekslingsrisiko.[4]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]