Leopold Meyer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Confusion colour.svg Ikke at forveksle med Leopold von Meyer.
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Leopold Meyer
Født 1. november 1852Rediger på Wikidata
Død 23. maj 1918 (65 år)Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse GynækologRediger på Wikidata
Arbejdsgiver Københavns UniversitetRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Leopold Meyer (født 1. november 1852 i København, død 23. maj 1918 sammesteds) var en dansk gynækolog, bror til Jacob Frederik, Emil og Karl Meyer.

Meyer blev student 1870 fra Mariboes Skole, tog medicinsk eksamen 1875 og begyndte straks, som assistent hos Frantz Howitz at uddanne sig specielt til gynækolog, og han nåede frem i allerførste række takket være en overmåde alsidig, delvis internationalt anlagt uddannelse. Han blev doktor 1880 (Uterinsygdomme som Sterilitetsaarsag), gjorde lange studieophold i udlandet (Europa, Amerika) og skaffede sig den fyldigst mulige hospitalsuddannelse herhjemme, var reservekirurg ved Kommunehospitalet 1882—84, reserveakkuchør under Asger Stadfeldt, 1885—87, og blev 1897, efter konkurrence med Johannes Kaarsberg, professor i fødselshjælp, kvindesygdomme og spæde børns sygdomme.

Da den gamle Fødselsstiftelse i Amaliegade skulde nedlægges, blev han leder af Fødeafdeling A i Rigshospitalet, hvis indretning og organisation han havde haft stor indflydelse på. I sin nye stilling fik Meyer de studerendes undervisning i sine hænder og reformerede den fuldstændig, ligesom han stadig varetog omplantningen af nye fremskridt i udlandets obstetrik og gynækologi til Danmark. Specielt arbejdede han med de kunstige udvidelsesmetoder, eklampsien og abortbehandlingen, men der er næppe noget afsnit af de to fag, som han ikke har været inde på. Også i jordemodersagen ydede han en meget betydelig indsats. Han var medstifter af og mangeårig formand for Foreningen for Gynækologi og Obstetrik (1898), som han gjorde til en forskole for de unge gynækologer.

Meyers litterære produktion var meget stor. Hans Lærebog i Gynækologi (2. udgave 1901), og hans Lærebog i Fødselshjælp I—II (2. udgave 1921) var i alle danske lægers hænder, Den første Barnepleje i alle mødres. Han blev Ridder af Dannebrog 1903 og Dannebrogsmand 1917. Meyer er begravet på Bispebjerg Kirkegård.

Kilder[redigér | redigér wikikode]