Rigshospitalet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel handler om et sygehus i København. For artiklen om Lars von Triers tv-serie "Riget", se Riget.
Rigshospitalet
Rigshospitalet 20130427 0004F (8739514693).jpg
Rigshospitalets hovedindgang på Blegdamsvej
Generelle informationer
Sted Østerbro, København
Region Region Hovedstaden
Indviet 1910 - 1970 (Blegdamsvej)
Fakta
Ansatte 12.000 fuldtidsstillinger[1]
Senge 1.361[1]
Årlige patienter Samlet ca. 98.740 indlagte, 1.096.000 ambulante [2]
Websted www.rh.dk
Oversigtskort

Rigshospitalet (i daglig tale ofte blot Riget, undertiden også forkortet RH) er Danmarks største og mest specialiserede hospital, som tilbyder patienterne højt specialiseret behandling på internationalt niveau og dermed fungerer som et flagskib i det danske sundhedsvæsen.[3][4][5]

Rigshospitalet har lands- og landsdelsfunktion inden for alle lægelige specialer bortset fra hudsygdomme, arbejdsmedicin, lungemedicin og psykiatri, og er med sine 1.377 normerede sengepladser landets største hospital. Udover lands- og landsdelsfunktioner fungerer Rigshospitalet som lokalhospital for ca. 70.000 borgere i Københavns Kommune, primært bosiddende i Indre By og på Østerbro.

Hospitalet er beliggende ved FælledparkenØsterbro i København og ved Nordre Ringvej i Glostrup. Det drives af Region Hovedstaden. Det samlede hospital har ca. 12.000 fuldtidsstillinger. Hospitalet består af otte centre; seks behandlingscentre og to tværgående centre, men rummer samlet over 100 afdelinger.[6] Lederen er hospitalsdirektør Per Christiansen.

Rigshospitalets historie[redigér | redigér wikikode]

Rigshospitalet 1910

Det første Rigshospital var tegnet af arkitekt Martin Borch og blev indviet på Blegdamsfælled i 1910 og skulle behandle patienter fra hele Danmark. Samtidig lukkede Det kongelige Frederiks Hospital i Bredgade. 1958 vedtog man at udvide hospitalet, og opførelsen af de nye bygninger stod på i årene 1960-1978. I 1970 tog Rigshospitalet første del af det 71 m og 16 etager høje Centralkompleks i brug, og i 1974 stod Sydkomplekset færdigt. Centralkomplekset kostede 390 mio. kr. at opføre.[4] I alt råder hospitalet over 266.000 m² på Blegdamsvejmatriklen.[7]

Frem til 1995 var Rigshospitalet ejet af staten, men blev herefter overtaget af det fælleskommunale Hovedstadens Sygehusfællesskab. Hospitalet indgik desuden i Københavns Universitetshospital. Siden 2007 har hospitalet været drevet af Region Hovedstaden. 1.januar 2015 fusionerede Rigshospitalet og Glostrup Hospital. Fra 1. juli 2015 hedder det samlede hospital Rigshospitalet.

Patientbehandling[redigér | redigér wikikode]

Rigshospitalets to hovedbygninger: Det lave Sydkomplekset til venstre i billedet og Centralkomplekset til højre.

Rigshospitalet er et højt specialiseret hospital med ekspertfunktioner inden for stort set alle sundhedsfaglige områder. Hospitalet rummer næsten alle lægelige specialer. Godt halvdelen af patienterne kommer fra Region Hovedstaden (med Bornholm), mens resten kommer fra det øvrige Danmark og udlandet, dog primært Sjælland, samt Grønland og Færøerne.

Blandt Rigshospitalets højt specialiserede områder kan nævnes[8]:

 • Traumecenteret, der modtager hårdt kvæstede patienter
 • Brandsårsafdelingen der modtager alvorligt forbrændte patienter
 • Neurokirurgisk afdeling der modtager patienter med blødninger og svære hovedlæsioner
 • Hjertecentret der modtager patienter med akut blodprop
 • Trykkammerafdelingen der modtager patienter der er røgforgiftede, trykfaldssyge og har svære infektioner
 • Abdominalcentret der modtager patienter med leversvigt
 • Neonatalklinikken der modtager for tidligt fødte børn

2. november 2007 blev der åbnet en helikopterlandingsplads på taget af Rigshospitalet, der kan modtage redningshelikoptere med akutte patienter fra hele landet, skibe og olieboreplatforme.[9] En donation på 28,5 mio. kr. fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal gjorde etableringen mulig. Landingspladsen anvendes jævnligt af Eskadrille 722's redningshelikoptere til aflevering af akutte patienter. Tidligere landede Forsvarets helikoptere i Fælledparken ved siden af Rigshospitalet, hvilket var en kompliceret og tidskrævende manøvre.

Udvikling[redigér | redigér wikikode]

Rigshospitalets målsætning var fastlagt af Folketinget og fremgår af Lov om Hovedstadens Sygehusfællesskab (§2): Sygehusfællesskabet skal sikre Rigshospitalet som et sundhedsvidenskabeligt udviklingscenter med særlige opgaver indenfor patientbehandling, forskning og uddannelse. Med Strukturreformen og indgangen til Region Hovedstaden i 2007 ophørte denne lovbefæstede særstilling formelt.

Nøgletal[redigér | redigér wikikode]

Tal fra 2014:[10][11]

 • Udskrivninger: Blegdamsvej ​85.476, Glostrup ​16.050
 • Sengedage: Blegdamsvej ​333.245, Glostrup ​77.569
 • Operationer: ​Blegdamsvej 96.788, Glostrup 42.666
 • Ambulante besøg: Blegdamsvej ​783.859, Glostrup 307.080
 • Belægningsprocent: Blegdamsvej 82%, Glostrup 86%

Forskning og uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Rigshospitalet er en del af Region Hovedstaden og indgår i Københavns Universitetshospital. Som universitetshospital har Rigshospitalet et udstrakt samarbejde med danske og udenlandske forsknings- og uddannelsesmiljøer.

Inden for de sundhedsvidenskabelige uddannelser er Rigshospitalet et af de største uddannelsessteder med grund- og videreuddannelser inden for alle fagområder.

Sygehusapotek[redigér | redigér wikikode]

På Rigshospitalet findes også en enhed med flere afdelinger, der hører under sygehusapoteket Region Hovedstadens Apotek. Hospitalsapoteket leverer bl.a. medicin og andre farmaceutiske ydelser til Rigshospitalet.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]