Spring til indhold

Liden skjaller

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Liden skjaller
Videnskabelig klassifikation
RigePlantae (Planter)
DivisionMagnoliophyta (Dækfrøede)
KlasseMagnoliopsida (Tokimbladede)
OrdenLamiales (Læbeblomst-ordenen)
FamilieOrobanchaceae (Gyvelkvæler-familien)
SlægtRhinanthus (Skjaller)
ArtR. minor
Videnskabeligt artsnavn
Rhinanthus minor
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Liden skjaller (Rhinanthus minor) er en 10-40 cm høj urt, der vokser f.eks. på enge og i klitlavninger. Den snylter på andre planters rødder[1].

Liden skjaller er en enårig, urteagtig plante med en opret og ugrenet vækst. Stænglen er hårløs og firkantet med modsatte blade. Bladene er uden stilk, og de er lancetformede med savtakket rand. Oversiden er blank og mørkegrøn, mens undersiden er lysegrøn.

Blomstringen foregår i Danmark i maj-august, hvor man finder blomsterne samlet i en endestillet klase. De enkelte blomster er 4-tallige og uregelmæssige med sammenvokset kronrør og frie kronflige. Frugten er en kapsel med mange frø.

Rodsystemet er ret spinkelt og består af en pælerod med siderødder, som etablerer kontakt med egnede værtplanter (bl.a. forskellige græsser), som de får vand og mineralske stoffer fra. Skjallerarternes parasitisme påvirker generelt omgivende græsarters overjordiske biomasse negativt, sådan at der dannes mindre tørstof pr. arealenhed, dog afhængigt af værtplanternes art.[2].

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,30 x 0,15 m (30 x 15 cm/år).

Indikatorværdier
Liden skjaller
L = 7 T = 5 K = 3 F = 4 R = x N = 3
Rhinanthus minor

Liden skjaller er udbredt på hele den nordlige halvkugle[3] inklusiv Kaukasus, Sibirien og Nordamerika (herunder også i Grønland[4]) samt i det meste af Europa. I Danmark findes den overalt[5].

Arten er knyttet til lysåbne voksesteder med en jord, som er neutral er kun svagt sur. Den tåler tørke, men klarer sig også på fugtige enge. Derfor findes den ofte i klitter og enge, på strandenge, overdrev og heder.

På Green Beach ved Birkdale nær Ainsdale-on-Sea ved Merseyflodens udmunding i det Irske hav, findes arten i klitter og strandenge sammen med bl.a. draphavre, alm. kællingetand, stedmoderblomst, bugtet kløver, gåsepotentil, høj stenkløver, korbær, krybhvene, krybende pil, markkrageklo, sandstar, strandasters og strandmandstro[6]


Søsterprojekter med yderligere information:  1. ^ Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.
  2. ^ Els Ameloot: Impact of Hemiparasitic Rhinanthus spp. on Vegetation Structure and Dynamics of Semi-natural Grasslands, 2007. Se artiklen online (engelsk)
  3. ^ GBIF. (2021). Rhinanthus minor L. https://www.gbif.org/species/3172043
  4. ^ Böcher, T. W., Holmen, K., & Jakobson, K. (1978). Grønlands Flora (3.). Haase.
  5. ^ Liden Skjaller på Arter.dk
  6. ^ Philip H. Smith: Vascular plants and vegetation of the Birkdale Green Beach, 2001. (engelsk)

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]